Přeložit náš web

Pá, 23. 5. 2025.

Svátek má Vladimír.

8.8 C
Olomouc
9 C
Prostějov
7.8 C
Přerov
6.1 C
Šumperk
2.8 C
Jeseník
Pátek, 23. května 2025.

Svátek má Vladimír.  Dobré ráno.

S listopadovou nabídkou menzy pomůžete svému zdraví i přírodě

Že člověk občas může vynechat maso, je známá věc. Po pozitivních ohlasech na rozšířenou nabídku bezmasých jídel během Evropského týdne udržitelného rozvoje proto univerzitní menzy nabídnou po celý listopad každý den jedno nové rostlinné a jedno bezmasé jídlo. Obohacení jídelníčku o rostlinnou stravu je příležitostí k objevování nových chutí a pomoci přírodě i zdraví. Zpětnou vazbu můžete v průběhu měsíce vyjádřit v krátkém dotazníku.

Nová nabídka pokrmů vznikla za spolupráce Správy kolejí a menz UP s Udržitelnou univerzitou, která zdravý životní styl zařadila do jedné z prioritních oblastí Strategie udržitelného rozvoje UP a pro kuchaře z univerzitních menz už uspořádala několik školení přípravy bezmasých jídel. V listopadu budou v nabídce menz UP jak osvědčená a populární jídla, jako je indické kari z červené čočky či houbové rizoto se smetanou, tak novinky jako zelené kari s tofu a rýžovými nudlemi, veganské plněné bramborové knedlíky, katsu kari či plněné žampiony Portobello.

Vedle dostatečného pohybu či spánku hraje zdravá a vyvážená strava velmi důležitou roli ve zdravotní kondici člověka. Rostlinná strava založená na omezení konzumace živočišných produktů má řadu výhod. Je bohatá na vitamíny, minerály a vlákninu, která zlepšuje zažívání. Na vyšší úroveň posouvá také známé trio cukrů, tuků a bílkovin. Obsahuje komplexní sacharidy, které poskytují energii déle než jednoduché cukry. Tuky v rostlinné stravě obsahují nenasycené mastné kyseliny důležité pro správné fungování organismu. V neposlední řadě je zdrojem bílkovin nezbytných pro budování svalové hmoty.

Vyvážený jídelníček s omezeným množstvím masa je navíc zpravidla šetrnější k životnímu prostředí. Problémem je zejména rostoucí konzumace a produkce masa a s tím spojená výroba krmiv pro dobytek. Potíže přírodě působí především zábor velkého množství půdy pro zemědělské účely na úkor přirozených ekosystémů a s tím související odlesňování či ztráta biodiverzity. Chov zvířat a produkce masa jsou také značným zdrojem emisí skleníkových plynů a spotřebovávají obrovské množství vody.

„Náš způsob stravování může ovlivnit využívání půdy, vody i samotné klima víc, než si možná myslíme. Ochutnejte některý z nových rostlinných a bezmasých pokrmů a přesvědčte se sami, že i strava bez masa může být plná chutí a prospěšná pro naše zdraví i přírodu. Potom nám dejte vědět, jak vám chutnalo, v minidotazníku,“ vyzývá Miroslava Zavadil, referentka udržitelného rozvoje UP.

Read More

Řidič se rozjel i s botičkou

Chvilka nepozornosti a nehoda byla na světě. Takto by se dal ve zkratce shrnout případ ze včerejšího odpoledne, který se odehrál...

Soutěž TFA ovládnul hasič z HZS Plzeňského kraje, náš závodník bral bronz

Obratnost, sílu a vytrvalost téměř stovky profesionálních a dobrovolných hasičů z celé České republiky prověřila nejtěžší hasičská soutěž, která se konala...

Neuteklo vám?

Otevřená radnice 21/2025

Nedávno byl zrekonstruován most přes silnici u Globusu. I když zde teď stojí nový most, pro cyklisty i pěší je těžko dostupný. Vlivem stavby Holandské čtvrti zanikla polní cesta...

Maturity na čerstvém vzduchu

Maturity na čerstvém vzduchu, přímo v lese, kde to studenti dobře znají. Letos na Střední lesnické...

Děti z mateřinek poznávaly dopravní značky

Botanickou zahradu v Olomouci zaplnili ti nejmenší. Děti z mateřských škol za doprovodu učitelek, si tam...

Otevřená radnice 21/2025

Nedávno byl zrekonstruován most přes silnici u Globusu. I když zde teď stojí nový most, pro...

Moje Olomouc 20/2025

Budova olomoucké radnice patří mezi nejstarší v České republice. Svou roli plní už od 15. století....