Přeložit náš web

St, 24. 9. 2025.

Svátek má Jaromír.

11 C
Olomouc
10.5 C
Prostějov
11 C
Přerov
11.1 C
Šumperk
8.7 C
Jeseník
Středa, 24. září 2025.

Svátek má Jaromír.  Dobré ráno.

S listopadovou nabídkou menzy pomůžete svému zdraví i přírodě

Že člověk občas může vynechat maso, je známá věc. Po pozitivních ohlasech na rozšířenou nabídku bezmasých jídel během Evropského týdne udržitelného rozvoje proto univerzitní menzy nabídnou po celý listopad každý den jedno nové rostlinné a jedno bezmasé jídlo. Obohacení jídelníčku o rostlinnou stravu je příležitostí k objevování nových chutí a pomoci přírodě i zdraví. Zpětnou vazbu můžete v průběhu měsíce vyjádřit v krátkém dotazníku.

Nová nabídka pokrmů vznikla za spolupráce Správy kolejí a menz UP s Udržitelnou univerzitou, která zdravý životní styl zařadila do jedné z prioritních oblastí Strategie udržitelného rozvoje UP a pro kuchaře z univerzitních menz už uspořádala několik školení přípravy bezmasých jídel. V listopadu budou v nabídce menz UP jak osvědčená a populární jídla, jako je indické kari z červené čočky či houbové rizoto se smetanou, tak novinky jako zelené kari s tofu a rýžovými nudlemi, veganské plněné bramborové knedlíky, katsu kari či plněné žampiony Portobello.

Vedle dostatečného pohybu či spánku hraje zdravá a vyvážená strava velmi důležitou roli ve zdravotní kondici člověka. Rostlinná strava založená na omezení konzumace živočišných produktů má řadu výhod. Je bohatá na vitamíny, minerály a vlákninu, která zlepšuje zažívání. Na vyšší úroveň posouvá také známé trio cukrů, tuků a bílkovin. Obsahuje komplexní sacharidy, které poskytují energii déle než jednoduché cukry. Tuky v rostlinné stravě obsahují nenasycené mastné kyseliny důležité pro správné fungování organismu. V neposlední řadě je zdrojem bílkovin nezbytných pro budování svalové hmoty.

Vyvážený jídelníček s omezeným množstvím masa je navíc zpravidla šetrnější k životnímu prostředí. Problémem je zejména rostoucí konzumace a produkce masa a s tím spojená výroba krmiv pro dobytek. Potíže přírodě působí především zábor velkého množství půdy pro zemědělské účely na úkor přirozených ekosystémů a s tím související odlesňování či ztráta biodiverzity. Chov zvířat a produkce masa jsou také značným zdrojem emisí skleníkových plynů a spotřebovávají obrovské množství vody.

„Náš způsob stravování může ovlivnit využívání půdy, vody i samotné klima víc, než si možná myslíme. Ochutnejte některý z nových rostlinných a bezmasých pokrmů a přesvědčte se sami, že i strava bez masa může být plná chutí a prospěšná pro naše zdraví i přírodu. Potom nám dejte vědět, jak vám chutnalo, v minidotazníku,“ vyzývá Miroslava Zavadil, referentka udržitelného rozvoje UP.

Read More

Česká lékařská společnost J. E. Purkyně ocenila profesory Bohuslava…

Ve Valdštejnském paláci v Praze se 17. září uskutečnilo předávání cen ČLS JEP za nejlepší vědecké publikace. Oceněni byli i odborníci...

Šternberk přivítal děti z partnerského města Günzburgu

V úterý 23. září navštívilo radnici patnáct dětí s pedagogickým doprovodem z partnerského města Günzburgu, kteří přijeli na pozvání základní školy...

Neuteklo vám?

Moje Olomouc 38/2025

Školáci upozornili na riziková místa v Olomouci. Město už podniká konkrétní kroky V rámci projektu „Bezpečná cesta do školy“ žáci základních škol v Olomouci vyplňovali dotazníky, ve kterých hodnotili svou...

V Olomouci otevřeli nové zařízení pro dlouhodobou ošetřovatelskou péči

V Olomouci bylo oficiálně otevřeno nové zdravotnické zařízení zaměřené na dlouhodobou ošetřovatelskou péči. Senatorium Olomouc, které...

Policie hledá svědky nehody auta s cyklistou u Lhoty nad Moravou

Policie žádá veřejnost o pomoc při objasnění nehody u Nákla na Olomoucku, která se stala v...

Otevřená radnice 39/2025

Olomouc nabídla lidem odměnu 10.000 korun. A to všem, kteří se ve městě přihlásí k trvalému...

Moje Olomouc 38/2025

Školáci upozornili na riziková místa v Olomouci. Město už podniká konkrétní kroky V rámci projektu „Bezpečná cesta...