Přeložit náš web

Pá, 23. 5. 2025.

Svátek má Vladimír.

14.9 C
Olomouc
14.9 C
Prostějov
14.9 C
Přerov
12.6 C
Šumperk
13.7 C
Jeseník
Pátek, 23. května 2025.

Svátek má Vladimír.  Dobré odpoledne.

S listopadovou nabídkou menzy pomůžete svému zdraví i přírodě

Že člověk občas může vynechat maso, je známá věc. Po pozitivních ohlasech na rozšířenou nabídku bezmasých jídel během Evropského týdne udržitelného rozvoje proto univerzitní menzy nabídnou po celý listopad každý den jedno nové rostlinné a jedno bezmasé jídlo. Obohacení jídelníčku o rostlinnou stravu je příležitostí k objevování nových chutí a pomoci přírodě i zdraví. Zpětnou vazbu můžete v průběhu měsíce vyjádřit v krátkém dotazníku.

Nová nabídka pokrmů vznikla za spolupráce Správy kolejí a menz UP s Udržitelnou univerzitou, která zdravý životní styl zařadila do jedné z prioritních oblastí Strategie udržitelného rozvoje UP a pro kuchaře z univerzitních menz už uspořádala několik školení přípravy bezmasých jídel. V listopadu budou v nabídce menz UP jak osvědčená a populární jídla, jako je indické kari z červené čočky či houbové rizoto se smetanou, tak novinky jako zelené kari s tofu a rýžovými nudlemi, veganské plněné bramborové knedlíky, katsu kari či plněné žampiony Portobello.

Vedle dostatečného pohybu či spánku hraje zdravá a vyvážená strava velmi důležitou roli ve zdravotní kondici člověka. Rostlinná strava založená na omezení konzumace živočišných produktů má řadu výhod. Je bohatá na vitamíny, minerály a vlákninu, která zlepšuje zažívání. Na vyšší úroveň posouvá také známé trio cukrů, tuků a bílkovin. Obsahuje komplexní sacharidy, které poskytují energii déle než jednoduché cukry. Tuky v rostlinné stravě obsahují nenasycené mastné kyseliny důležité pro správné fungování organismu. V neposlední řadě je zdrojem bílkovin nezbytných pro budování svalové hmoty.

Vyvážený jídelníček s omezeným množstvím masa je navíc zpravidla šetrnější k životnímu prostředí. Problémem je zejména rostoucí konzumace a produkce masa a s tím spojená výroba krmiv pro dobytek. Potíže přírodě působí především zábor velkého množství půdy pro zemědělské účely na úkor přirozených ekosystémů a s tím související odlesňování či ztráta biodiverzity. Chov zvířat a produkce masa jsou také značným zdrojem emisí skleníkových plynů a spotřebovávají obrovské množství vody.

„Náš způsob stravování může ovlivnit využívání půdy, vody i samotné klima víc, než si možná myslíme. Ochutnejte některý z nových rostlinných a bezmasých pokrmů a přesvědčte se sami, že i strava bez masa může být plná chutí a prospěšná pro naše zdraví i přírodu. Potom nám dejte vědět, jak vám chutnalo, v minidotazníku,“ vyzývá Miroslava Zavadil, referentka udržitelného rozvoje UP.

Read More

Hlásiče kouře, detektory plynu a oxidu uhelnatého mohou získat senioři zdarma

433 hlásičů kouře, 103 plynových detektorů a 34 detektorů oxidu uhelnatého v přerovských domácnostech. To je výsledek loňského pilotního projektu radnice, která...

Originální a výjimečné. Mozaika poznání přinesla na pedagogické fakultě mimořádně kvalitní projekty

V Uměleckém centru Univerzity Palackého se uskutečnil již osmnáctý ročník soutěžní studentské konference Mozaika poznání. Své vědecko-výzkumné či tvůrčí umělecké práce v ní...

Neuteklo vám?

Řekni to hejtmanovi! 21/2025

Lenka, Křenůvky u Myslejovic Dobrý den, pane hejtmane. Mé jméno je Lenka a reaguji na tuto anketu na náměstí v Prostějově. V Olomouckém kraji se mi celkově nelíbí stav silnic....

Opravuje se silnice k pískovně u Nákla. Téměř celé léto tudy neprojedete

Na oblíbené přírodní koupaliště na Nákle nedaleko Litovle se v létě sjíždějí lidé nejen z Olomoucka....

Vlčická hasičská zbrojnice prošla rekonstrukcí, pomohl i Olomoucký kraj

Hasiči ve Vlčicích na Jesenicku se dočkali nově zrekonstruované zbrojnice. Slavnostního otevření se zúčastnil i náměstek...

Řekni to hejtmanovi! 21/2025

Lenka, Křenůvky u Myslejovic Dobrý den, pane hejtmane. Mé jméno je Lenka a reaguji na tuto anketu...

Moje Olomouc 21/2025

Léto se blíží a s ním i období oprav komunikací. Olomoucká radnice jich plánuje hned několik. První...