Přeložit náš web

Ne, 19. 5. 2024.

Svátek má Ivo.

11.5 C
Olomouc
11.9 C
Prostějov
10.4 C
Přerov
12.3 C
Šumperk
12.7 C
Jeseník
Neděle, 19. května 2024.

Svátek má Ivo.  Dobré ráno.

Přijďte zavzpomínat na profesora Josefa Jařaba

Nechce se tomu věřit, ale už uplynul rok od chvíle, kdy se Univerzita Palackého ocitla bez svého emeritního rektora Josefa Jařaba. Uznávaný amerikanista a první polistopadový rektor UP zemřel po krátké těžké nemoci loni 3. května. Letos se ve stejný den uskuteční v Jazz Tibet Clubu vzpomínkové setkání na pana profesora.

Večer nazvaný Jařaboviny 24 proběhne 3. května v 17 hodin v olomouckém Jazz Tibet Clubu. „Je to vzpomínkové setkání přátel pana rektora Josefa Jařaba. Připomeneme si nejen první výročí jeho nečekaného odchodu, ale především význam jeho osobnosti pro náš život. Atmosféru nám zpříjemní řada hudebníků jako Richard Pogoda, Irena Nosková, Richard Mlynář, skupina Aliance, skupina Post Band, David Záleský, David Livingstone a další. Upřímně zveme všechny, kteří měli profesora Jařaba rádi a chtějí si na něj společně zavzpomínat,“ pozvali Ingeborg Fialová a Martin Štainer, kteří večer organizují.

Josef Jařab byl profesorem anglické a americké literatury, překladatelem a literárním historikem. Do novodobé historie Univerzity Palackého, kterou řídil v letech 1990 až 1997, se zapsal jako její první svobodně zvolený rektor. Zásadně se zasloužil o rozvoj univerzity i o její známost ve světě (podrobně jsme o panu profesorovi psali mj. loni zde).

Pokud si chcete připomenout jak osobnost profesora Jařaba, tak i dobu, ve které školu řídil, sáhněte po knize Rektorská rozpomínání, v níž v roce 2018 shrnul své vzpomínky a která se dočkala vydání i jako audiokniha.

V roce 2019 pak měl premiéru i filmový dokument Homo Academicus Josef Jařab, který natočil režisér Martin Müller v koprodukci s Českou televizí. Pustit si ho můžete v iVysílání ČT zde.

Anebo se prostě a jednoduše projděte se svými vzpomínkami v Olomouci po nábřeží Josefa Jařaba. Jméno pana profesora totiž už loni dostal nově upravený prostor mezi mosty v Komenského a Masarykově ulici a v blízkosti areálu vysokoškolských kolejí na Envelopě.

Read More

Klára Katrušáková: Někdy se potřebuju vymlátit

Klidně, až zasněně působí Klára Katrušáková, studentka psychologie a muzikoterapie, když ji potkáte na univerzitě anebo s kytarou na náměstí, kde hrává pro...

Vychází květnové číslo krajského měsíčníku

Jeho hlavním tématem je doprava. Co vše kraj v rámci dopravy zajišťuje a řeší? Read More

Neuteklo vám?

Kraj zblízka 20/2024

Nezůstávat jen v Olomouci, ale poznávat na místě situaci a problémy, které je potřeba řešit v regionech. To je smyslem výjezdních jednání radních Olomouckého kraje. Tentokrát se uskutečnilo na...

Týden rané péče v Olomouci

Až do 19. května probíhá v celé České republice týden rané péče. Bohatý program sestavila i...

Tuzemští včelaři hlásí výrazně nižší úhyny včelstev

Letošní zimu přežilo víc včelstev než v předchozích letech. Vyplývá to z průzkumu COLOSS, který sleduje...

Téma týdne – 20/2024

Taneční a pěvecká vystoupení dětských skupin, stánky s nabídkou sociálních služeb i volnočasových aktivit ve městě,...

Otevřená radnice 20/2024

V otevřené radnici se tentokrát dozvíte, zda bude opraven povrch ulice I. P. Pavlova, který je...