Přeložit náš web

Čt, 16. 1. 2025.

Svátek má Ctirad.

0.8 C
Olomouc
0.8 C
Prostějov
1 C
Přerov
0.1 C
Šumperk
2.8 C
Jeseník
Čtvrtek, 16. ledna 2025.

Svátek má Ctirad.  Dobré ráno.

V menzách startuje kampaň na podporu zdravého životního stylu

To, co jíme, má dopad nejen na naše zdraví, ale také na životní prostředí. Udržitelná univerzita proto v menzách UP spouští kampaň, která vyzývá strávníky k aktivnímu pohybu a vyvážené stravě a informuje je o environmentálních dopadech potravinářského a zemědělského průmyslu. Její součástí je také výzva Veggie challenge, v níž lze vyhrát upcyklovanou univerzitní ledvinku.

„Nadváhou nebo obezitou trpí v České republice přibližně 57 % dospělých. Zemědělství, a zvláště masný průmysl, jsou jedním z největších producentů skleníkových plynů. Udržitelná univerzita se proto v souladu se Strategií udržitelnosti Univerzity Palackého (bod 9 a 12) zaměřuje také na osvětu v této oblasti,“ říká Miroslava Zavadil, referentka udržitelného rozvoje UP.

Plakáty a letáčky v univerzitních menzách vyzývají zaměstnance a studenty k aktivnímu pohybu a vyvážené stravě. Nedostatek pohybové aktivity může vést k obezitě a vyššímu riziku vzniku civilizačních onemocnění. Naopak pravidelná fyzická aktivita pomáhá relaxovat, snižuje stres, spaluje více kalorií a udržuje dobrou kondici. Podpořit zdraví člověka lze také prostřednictvím vyváženého jídelníčku s ideálním poměrem živin. V běžné stravě by se mělo objevit více zeleniny, ovoce, celozrnných obilovin, ořechů a luštěnin.

Druhé varianty informačních materiálů vysvětlují problematiku dopadu konzumované stravy na životní prostředí. V uhlíkové stopě jednotlivých potravin jsou velké rozdíly – i malou změnou v jídelníčku je možné uhlíkovou stopu jednotlivce poměrně výrazně snížit: o 6 % při konzumaci pouze kuřecího masa, o 10 % při vegetariánské stravě a o 15 % při stravě veganské.

Součástí kampaně je výzva k účasti ve výzvě Veggie Challenge s možností slosování o upcyklované ledvinky Udržitelné univerzity, které jsou vyrobené z použitých reklamních bannerů. Během výzvy si účastníci zvolí, jak se budou během 30 dní stravovat – zda vegansky, vegetariánsky, nebo budou konzumovat maso jen jednou týdně. Účast na slosování o ledvinky je podmíněna dokončením výzvy a zasláním závěrečného hlášení na e-mail miroslava.zavadil@upol.cz do 20. června.

 

Read More

Kandidáti na rektora debatovali s akademickou obcí univerzity

Šest osobností, které se ucházejí o pozici rektora Univerzity Palackého, se prezentovalo před její akademickou obcí. V několikahodinové debatě zazněla celá řada zajímavých témat. Kdo...

Kvůli stavebním pracím nemohli lidé spát

Včera půl hodiny před půlnocí jsme přijali několik telefonátů, kdy si lidé stěžovali na hluk ze staveniště na ulici Jeremiášova. Po příjezdu...

Neuteklo vám?

Moje Olomouc 02/2025

Město Olomouc bude v roce 2025 hospodařit s vyrovnaným rozpočtem. Jeho sestavování označil primátor Miroslav Žbánek za čím dál složitější, s ohledem na celkovou ekonomickou situaci. I tak ale...

Začal svoz vánočních stromků

Odložené vánoční stromky se začínají hromadit u popelnic a kontejnerů. Symboly sváteční pohody nyní čeká jasný...

Vedení města Olomouce přivítalo dětský pěvecký sbor Andromeda

Velký sál olomouckého magistrátu se rozezněl zpěvem dětského sboru Andromeda. Za sebou má úspěšnou sezónu, ocenění...

Otevřená radnice 3/2024

V jaké fázi je jednání ohledně výstavby nové víceúčelové haly v Olomouci? Proč se budují nová stání...

Kraj zblízka 3/2025

Olomoucký kraj podpořil cestovní ruch v Jeseníkách. Slevové vouchery byly za pár dní vyprodány. Pro letošní...