Přeložit náš web

So, 12. 7. 2025.

Svátek má Bořek.

13.8 C
Olomouc
14.1 C
Prostějov
13.8 C
Přerov
13.3 C
Šumperk
12.2 C
Jeseník
Sobota, 12. července 2025.

Svátek má Bořek.  Dobré ráno.

V menzách startuje kampaň na podporu zdravého životního stylu

To, co jíme, má dopad nejen na naše zdraví, ale také na životní prostředí. Udržitelná univerzita proto v menzách UP spouští kampaň, která vyzývá strávníky k aktivnímu pohybu a vyvážené stravě a informuje je o environmentálních dopadech potravinářského a zemědělského průmyslu. Její součástí je také výzva Veggie challenge, v níž lze vyhrát upcyklovanou univerzitní ledvinku.

„Nadváhou nebo obezitou trpí v České republice přibližně 57 % dospělých. Zemědělství, a zvláště masný průmysl, jsou jedním z největších producentů skleníkových plynů. Udržitelná univerzita se proto v souladu se Strategií udržitelnosti Univerzity Palackého (bod 9 a 12) zaměřuje také na osvětu v této oblasti,“ říká Miroslava Zavadil, referentka udržitelného rozvoje UP.

Plakáty a letáčky v univerzitních menzách vyzývají zaměstnance a studenty k aktivnímu pohybu a vyvážené stravě. Nedostatek pohybové aktivity může vést k obezitě a vyššímu riziku vzniku civilizačních onemocnění. Naopak pravidelná fyzická aktivita pomáhá relaxovat, snižuje stres, spaluje více kalorií a udržuje dobrou kondici. Podpořit zdraví člověka lze také prostřednictvím vyváženého jídelníčku s ideálním poměrem živin. V běžné stravě by se mělo objevit více zeleniny, ovoce, celozrnných obilovin, ořechů a luštěnin.

Druhé varianty informačních materiálů vysvětlují problematiku dopadu konzumované stravy na životní prostředí. V uhlíkové stopě jednotlivých potravin jsou velké rozdíly – i malou změnou v jídelníčku je možné uhlíkovou stopu jednotlivce poměrně výrazně snížit: o 6 % při konzumaci pouze kuřecího masa, o 10 % při vegetariánské stravě a o 15 % při stravě veganské.

Součástí kampaně je výzva k účasti ve výzvě Veggie Challenge s možností slosování o upcyklované ledvinky Udržitelné univerzity, které jsou vyrobené z použitých reklamních bannerů. Během výzvy si účastníci zvolí, jak se budou během 30 dní stravovat – zda vegansky, vegetariánsky, nebo budou konzumovat maso jen jednou týdně. Účast na slosování o ledvinky je podmíněna dokončením výzvy a zasláním závěrečného hlášení na e-mail miroslava.zavadil@upol.cz do 20. června.

 

Read More

Prodloužení opravy komunikací v Puškinově ulici v areálu FN Olomouc

Uzavření komunikací v Puškinově ulici v areálu FN Olomouc z důvodu opravy asfaltových povrchů bylo prodlouženo do 21. července 2025. Read...

Fuskovu promenádu čekají ořezy odbornou firmou

Od úterý 15. července se rozběhne plánovaná investiční akce na rok 2025 - odborné ošetření stromů na Fuskově promenádě. Od 15....

Neuteklo vám?

Kraj zblízka 28/2025: Slevy jízdného a Šampionát v para atletice žen

Olomoucký kraj zlevnil jízdné studentům a seniorům. Nově zaplatí jen čtvrtinu ceny, sleva bude platit na autobusy a vlaky v rámci Integrovaného dopravního systému Olomouckého kraje. Za letošní půl...

Sovětská umělecká skupina Dviženije v olomouckém muzeu umění

Dviženije v překladu pohyb, je sovětské umělecké uskupení z období 60. a 70. let minulého století....

Zoo Olomouc má největší stádo kozorožce kavkazského na světě

Olomoucká zoologická zahrada rozmnožila nejohroženějšího kozorožce světa. Kozorožec kavkazský v přírodě přežívá jen na pěti místech,...

Řekni to hejtmanovi! 28/2025

Anna, Velká Bystřice Dobrý den, pane hejtmane. Učím ve Velké Bystřici a dozvěděla jsem se od dětí,...

Moje Olomouc 28/2025

Pandemie covid-19 výrazně urychlila nárůst online nakupování, a tím i poptávku po rychlém a pohodlném doručování....