Přeložit náš web

Čt, 30. 5. 2024.

Svátek má Ferdinand.

22.3 C
Olomouc
23.3 C
Prostějov
22.4 C
Přerov
22 C
Šumperk
21.5 C
Jeseník
Čtvrtek, 30. května 2024.

Svátek má Ferdinand.  Dobré odpoledne.

V menzách startuje kampaň na podporu zdravého životního stylu

To, co jíme, má dopad nejen na naše zdraví, ale také na životní prostředí. Udržitelná univerzita proto v menzách UP spouští kampaň, která vyzývá strávníky k aktivnímu pohybu a vyvážené stravě a informuje je o environmentálních dopadech potravinářského a zemědělského průmyslu. Její součástí je také výzva Veggie challenge, v níž lze vyhrát upcyklovanou univerzitní ledvinku.

„Nadváhou nebo obezitou trpí v České republice přibližně 57 % dospělých. Zemědělství, a zvláště masný průmysl, jsou jedním z největších producentů skleníkových plynů. Udržitelná univerzita se proto v souladu se Strategií udržitelnosti Univerzity Palackého (bod 9 a 12) zaměřuje také na osvětu v této oblasti,“ říká Miroslava Zavadil, referentka udržitelného rozvoje UP.

Plakáty a letáčky v univerzitních menzách vyzývají zaměstnance a studenty k aktivnímu pohybu a vyvážené stravě. Nedostatek pohybové aktivity může vést k obezitě a vyššímu riziku vzniku civilizačních onemocnění. Naopak pravidelná fyzická aktivita pomáhá relaxovat, snižuje stres, spaluje více kalorií a udržuje dobrou kondici. Podpořit zdraví člověka lze také prostřednictvím vyváženého jídelníčku s ideálním poměrem živin. V běžné stravě by se mělo objevit více zeleniny, ovoce, celozrnných obilovin, ořechů a luštěnin.

Druhé varianty informačních materiálů vysvětlují problematiku dopadu konzumované stravy na životní prostředí. V uhlíkové stopě jednotlivých potravin jsou velké rozdíly – i malou změnou v jídelníčku je možné uhlíkovou stopu jednotlivce poměrně výrazně snížit: o 6 % při konzumaci pouze kuřecího masa, o 10 % při vegetariánské stravě a o 15 % při stravě veganské.

Součástí kampaně je výzva k účasti ve výzvě Veggie Challenge s možností slosování o upcyklované ledvinky Udržitelné univerzity, které jsou vyrobené z použitých reklamních bannerů. Během výzvy si účastníci zvolí, jak se budou během 30 dní stravovat – zda vegansky, vegetariánsky, nebo budou konzumovat maso jen jednou týdně. Účast na slosování o ledvinky je podmíněna dokončením výzvy a zasláním závěrečného hlášení na e-mail miroslava.zavadil@upol.cz do 20. června.

 

Read More

Milan Kolář obdržel Cenu města Olomouce

Čtyři osobnosti a dva počiny za rok 2023 ocenilo statutární město Olomouc. Cenu města v kategorii Věda a výzkum převzal ve slavnostním...

Nelegální hazard v Olomouckém kraji

Boj proti nelegálnímu provozování hazardních her je jednou z hlavních priorit Celní správy ČR. Každý rok probíhá na území České republiky...

Neuteklo vám?

Otevřená radnice 22/2024

Smlouva mezi městem a soukromou firmou na provoz olomouckého krematoria brzy končí. Bude jej provozovat samo město? Bude možné opravit cestu propojující ulici Šlechtitelů s ulicí Sudovou, kde je v...

Ulici J. Glazarové a Generála Píky v Olomouci uzavřely opravy

Řidičům začala v Olomouci další komplikace v dopravě. V pondělí odstartovala oprava další části ulice Jarmily...

Usazení mostních nosníků na D1 u Přerova

Stavba dálnice D1 opět pokročila. O víkendu 24. a 25. května 2024 na estakádě dlouhé 210...

Šumperk – Živá brána Jeseníků – květen 2024

Dvě nová hřiště, cena za architekturu, lákavá divadelní i turistická sezona. Taková je nabídka květnového dílu...

Otevřená radnice 22/2024

Smlouva mezi městem a soukromou firmou na provoz olomouckého krematoria brzy končí. Bude jej provozovat samo...