Přeložit náš web

Út, 4. 11. 2025.

Svátek má Karel.

8.3 C
Olomouc
7.7 C
Prostějov
3.8 C
Přerov
5 C
Šumperk
4.2 C
Jeseník
Úterý, 4. listopadu 2025.

Svátek má Karel.  Dobrý večer.

V menzách startuje kampaň na podporu zdravého životního stylu

To, co jíme, má dopad nejen na naše zdraví, ale také na životní prostředí. Udržitelná univerzita proto v menzách UP spouští kampaň, která vyzývá strávníky k aktivnímu pohybu a vyvážené stravě a informuje je o environmentálních dopadech potravinářského a zemědělského průmyslu. Její součástí je také výzva Veggie challenge, v níž lze vyhrát upcyklovanou univerzitní ledvinku.

„Nadváhou nebo obezitou trpí v České republice přibližně 57 % dospělých. Zemědělství, a zvláště masný průmysl, jsou jedním z největších producentů skleníkových plynů. Udržitelná univerzita se proto v souladu se Strategií udržitelnosti Univerzity Palackého (bod 9 a 12) zaměřuje také na osvětu v této oblasti,“ říká Miroslava Zavadil, referentka udržitelného rozvoje UP.

Plakáty a letáčky v univerzitních menzách vyzývají zaměstnance a studenty k aktivnímu pohybu a vyvážené stravě. Nedostatek pohybové aktivity může vést k obezitě a vyššímu riziku vzniku civilizačních onemocnění. Naopak pravidelná fyzická aktivita pomáhá relaxovat, snižuje stres, spaluje více kalorií a udržuje dobrou kondici. Podpořit zdraví člověka lze také prostřednictvím vyváženého jídelníčku s ideálním poměrem živin. V běžné stravě by se mělo objevit více zeleniny, ovoce, celozrnných obilovin, ořechů a luštěnin.

Druhé varianty informačních materiálů vysvětlují problematiku dopadu konzumované stravy na životní prostředí. V uhlíkové stopě jednotlivých potravin jsou velké rozdíly – i malou změnou v jídelníčku je možné uhlíkovou stopu jednotlivce poměrně výrazně snížit: o 6 % při konzumaci pouze kuřecího masa, o 10 % při vegetariánské stravě a o 15 % při stravě veganské.

Součástí kampaně je výzva k účasti ve výzvě Veggie Challenge s možností slosování o upcyklované ledvinky Udržitelné univerzity, které jsou vyrobené z použitých reklamních bannerů. Během výzvy si účastníci zvolí, jak se budou během 30 dní stravovat – zda vegansky, vegetariánsky, nebo budou konzumovat maso jen jednou týdně. Účast na slosování o ledvinky je podmíněna dokončením výzvy a zasláním závěrečného hlášení na e-mail miroslava.zavadil@upol.cz do 20. června.

 

Read More

UMĚLÁ INTELIGENCE: PŘÍLEŽITOST A HROZBA

Umělá inteligence (AI) už není jen sci-fi. Zasahuje do našich životů každý den: pomáhá v medicíně, dopravě i v práci. Zároveň...

Univerzita Palackého se připojila k Elektromobilní platformě

Univerzita Palackého se stala členem Elektromobilní platformy, která sdružuje automobilky, energetické společnosti, univerzity, výzkumné organizace, státní správu, samosprávu a další partnery...

Neuteklo vám?

Otevřená radnice 45/2025

Kdy bude zavedeno rezidentní parkování tzv. ,, modré zóny ‘’ na Nové Ulici, v Úřední čtvrti (ulice Mozartova, Sukova, Dvořákova, Na Vozovce, Petelinova, Polívkova, Škroupova a Janáčkova)? Počítá se s...

Poselství budoucnosti se vrací do báně Staré radnice

Do opravené báně Staré radnice v Hranicích se vrátila korouhev i historické tubusy. Město do nich...

Olomoucký kraj ocenil odpovědné firmy, obce i organizace

Léčivé pupeny, komunitní zahrada nebo důraz na udržitelnost. Olomoucký kraj už popáté ocenil firmy, obce a...

Otevřená radnice 45/2025

Kdy bude zavedeno rezidentní parkování tzv. ,, modré zóny ‘’ na Nové Ulici, v Úřední čtvrti...

Moje Olomouc 44/2025

Olomouc rozšiřuje síť radarů. Cílem je bezpečnější doprava a ochrana chodců Olomouc pokračuje ve snaze zvýšit bezpečnost...