Přeložit náš web

Pá, 18. 4. 2025.

Svátek má Valérie.

16.3 C
Olomouc
16.3 C
Prostějov
16.1 C
Přerov
16.2 C
Šumperk
15 C
Jeseník
Pátek, 18. dubna 2025.

Svátek má Valérie.  Dobré ráno.

Udržitelné léto s UP: Praktický průvodce pro domov i cesty

Léto, prázdniny a dovolené jsou ideálním časem, kdy můžeme trošku zvolnit a zamyslet se i nad věcmi, které jdou jindy kolem nás. Naše univerzita v poslední době hodně mluví o udržitelnosti. Jak k ní můžeme doma nebo v kanceláři přispět? Prázdninového praktického rádce připravila redakce spolu s koordinátorkou udržitelného rozvoje UP Zuzanou Huňkovou. Po celé prázdniny vždy jednou týdně nabídneme šikovné tipy.

Třídit, šetřit elektřinou, pít kohoutkovou vodu. Zhruba asi víme, občas i dodržujeme. Můžeme dělat pro naši planetu i vlastní peněženku víc? A jak? Téma pro Zuzanu Huňkovou a Udržitelnou univerzitu.

Díl 5.: V seriálu o udržitelném způsobu života nemůžeme vynechat ani jídlo. Ne každý je ale ochotný stát se vegetariánem a zcela vypustit maso. Co s tím?

Češi jsou národ jedlíků masa, vyskytuje se snad ve všech jídlech kromě těch sladkých a smaženého sýra. Myslím, že málokterá mamka nebo taťka doma pravidelně připravují bezmasé pokrmy, ale je to velká škoda. Vegetariánských nebo veganských receptů je velká spousta a jsou výborné. Vegani navíc mají asi o 60 procent nižší uhlíkovou stopu než každodenní jedlíci masa (Peter Scarborough a kol., 2014). Neznamená to ale, že musíme přestat s masem úplně. Bude stačit, když ho párkrát v týdnu vyměníme za vegetariánskou variantu. Důležité také je, jaké maso jíme a odkud je. Kuřecí maso má výrazně nižší negativní dopad na životní prostředí než hovězí. Pokud je to hovězí od lokálního farmáře z podhůří Beskyd, tak je jeho uhlíková stopa také mnohem menší než z intenzivního chovu ze zahraničí. Proto se při nákupu zajímejte, odkud potraviny pochází. Zjistíte, že ty kvalitnější jsou i mnohem chutnější. Pokud byste si pár vegetariánských nebo veganských receptů chtěli vyzkoušet, mrkněte například zde nebo zde. Já sama jsem se musela naučit takové recepty připravovat, dnes už bez nich ale nemohu žít a maso si dám jen výjimečně, o to víc se na něj pak těším.

[odkaz na zdroj]

Eblya Chezh

Sosat Chezh, Russia is better! Read More

Restaurátora zraněného bleskem zachránili hasiči z věže zámku. Cvičně

Do věže zámku ve Velkých Losinách na Šumpersku uhodil blesk a zranil restaurátora, který opravoval historickou krytinu. Zůstal v bezvědomí ležet...

Neuteklo vám?

Otevřená radnice 16/2025

Proč se v Olomouci v poslední době instalují ve veřejném prostoru převážně dočasná umělecká díla a sochy, namísto trvalých instalací? Od března je zakázáno pálit listí a trávu. Má město...

Rekonstrukce náměstí v Konici

Náměstí v Konici na Prostějovsku zabrali dělníci a stavební stroje. Městečko v západní části Olomouckého kraje...

Jaro je tady. Olomoucké kašny ožívají

K Olomouci neodmyslitelně patří voda stříkající z historických kašen. Několik měsíců spaly, ale po zimě opět...

Otevřená radnice 16/2025

Proč se v Olomouci v poslední době instalují ve veřejném prostoru převážně dočasná umělecká díla a...

Kraj zblízka 16/2025

Kvalita zdravotní péče se zvyšuje, zdraví lidí v populaci to ale ovlivňuje jen málo. Zásadní vliv...