Přeložit náš web

Po, 20. 10. 2025.

Svátek má Vendelín.

9.9 C
Olomouc
10.3 C
Prostějov
9.9 C
Přerov
10.6 C
Šumperk
11.5 C
Jeseník
Pondělí, 20. října 2025.

Svátek má Vendelín.  Dobré odpoledne.

Udržitelné léto s UP: Praktický průvodce pro domov i cesty

Léto, prázdniny a dovolené jsou ideálním časem, kdy můžeme trošku zvolnit a zamyslet se i nad věcmi, které jdou jindy kolem nás. Naše univerzita v poslední době hodně mluví o udržitelnosti. Jak k ní můžeme doma nebo v kanceláři přispět? Prázdninového praktického rádce připravila redakce spolu s koordinátorkou udržitelného rozvoje UP Zuzanou Huňkovou. Po celé prázdniny vždy jednou týdně nabídneme šikovné tipy.

Třídit, šetřit elektřinou, pít kohoutkovou vodu. Zhruba asi víme, občas i dodržujeme. Můžeme dělat pro naši planetu i vlastní peněženku víc? A jak? Téma pro Zuzanu Huňkovou a Udržitelnou univerzitu.

Díl 5.: V seriálu o udržitelném způsobu života nemůžeme vynechat ani jídlo. Ne každý je ale ochotný stát se vegetariánem a zcela vypustit maso. Co s tím?

Češi jsou národ jedlíků masa, vyskytuje se snad ve všech jídlech kromě těch sladkých a smaženého sýra. Myslím, že málokterá mamka nebo taťka doma pravidelně připravují bezmasé pokrmy, ale je to velká škoda. Vegetariánských nebo veganských receptů je velká spousta a jsou výborné. Vegani navíc mají asi o 60 procent nižší uhlíkovou stopu než každodenní jedlíci masa (Peter Scarborough a kol., 2014). Neznamená to ale, že musíme přestat s masem úplně. Bude stačit, když ho párkrát v týdnu vyměníme za vegetariánskou variantu. Důležité také je, jaké maso jíme a odkud je. Kuřecí maso má výrazně nižší negativní dopad na životní prostředí než hovězí. Pokud je to hovězí od lokálního farmáře z podhůří Beskyd, tak je jeho uhlíková stopa také mnohem menší než z intenzivního chovu ze zahraničí. Proto se při nákupu zajímejte, odkud potraviny pochází. Zjistíte, že ty kvalitnější jsou i mnohem chutnější. Pokud byste si pár vegetariánských nebo veganských receptů chtěli vyzkoušet, mrkněte například zde nebo zde. Já sama jsem se musela naučit takové recepty připravovat, dnes už bez nich ale nemohu žít a maso si dám jen výjimečně, o to víc se na něj pak těším.

[odkaz na zdroj]

Rekordní účast na Dni otevřených dveří rodinné porodnice ve Šternberku: Dorazilo 120 návštěvníků

Výjimečný zájem veřejnosti provázel Den otevřených dveří rodinné porodnice v Nemocnici Šternberk, který se uskutečnil v pátek 17. října. Do porodnice...

AGEL patří nově mezi nejlepší zaměstnavatele v Česku i ve světě

Zdravotnická skupina AGEL byla oceněna certifikací přední světové autority v oblasti personální strategie Top Employers Institute. Díky tomu se nově řadí...

Neuteklo vám?

Otevřená radnice 42/2025

Uvažuje radnice o opravě hřiště u ZŠ Demlova, které využívá i široká veřejnost? Je ve špatném stavu. Případně kdy se bude oprava realizovat? Na neředínském hřbitově v nedávné době někdo poničil...

Olomoucká tržnice a okolí čeká proměna. Město připravuje urbanistickou soutěž

Olomouc se chystá na důležitý krok v proměně dlouhodobě nevyužívané části svého centra. Radnice připravuje urbanistickou...

Architektonické sny na papíře: Arcidiecézní muzeum Olomouc vystavuje poklady z kroměřížských sbírek

Nejcennější grafické tisky 16.–18. století ze sbírek Arcibiskupství olomouckého jsou až do 4. ledna 2026 k...

Moje Olomouc 42/2025

Olomouc čeká historická změna ve vedení města Olomouc čeká významná politická změna. Dosavadní primátor Miroslav Žbánek (ANO),...

Řekni to hejtmanovi! 42/2025

Jitka, Olomouc Dobrý den. Co se týká Olomouckého kraje, tak nejhorší je doprava do Jeseníků. A to...