Přeložit náš web

Pá, 9. 5. 2025.

Svátek má Ctibor.

6 C
Olomouc
6 C
Prostějov
6 C
Přerov
5.1 C
Šumperk
7.2 C
Jeseník
Pátek, 9. května 2025.

Svátek má Ctibor.  Dobrý večer.

Udržitelné léto s UP: Praktický průvodce pro domov i cesty

Léto, prázdniny a dovolené jsou ideálním časem, kdy můžeme trošku zvolnit a zamyslet se i nad věcmi, které jdou jindy kolem nás. Naše univerzita v poslední době hodně mluví o udržitelnosti. Jak k ní můžeme doma nebo v kanceláři přispět? Prázdninového praktického rádce připravila redakce spolu s koordinátorkou udržitelného rozvoje UP Zuzanou Huňkovou. Po celé prázdniny vždy jednou týdně nabídneme šikovné tipy.

Třídit, šetřit elektřinou, pít kohoutkovou vodu. Zhruba asi víme, občas i dodržujeme. Můžeme dělat pro naši planetu i vlastní peněženku víc? A jak? Téma pro Zuzanu Huňkovou a Udržitelnou univerzitu.

Díl 5.: V seriálu o udržitelném způsobu života nemůžeme vynechat ani jídlo. Ne každý je ale ochotný stát se vegetariánem a zcela vypustit maso. Co s tím?

Češi jsou národ jedlíků masa, vyskytuje se snad ve všech jídlech kromě těch sladkých a smaženého sýra. Myslím, že málokterá mamka nebo taťka doma pravidelně připravují bezmasé pokrmy, ale je to velká škoda. Vegetariánských nebo veganských receptů je velká spousta a jsou výborné. Vegani navíc mají asi o 60 procent nižší uhlíkovou stopu než každodenní jedlíci masa (Peter Scarborough a kol., 2014). Neznamená to ale, že musíme přestat s masem úplně. Bude stačit, když ho párkrát v týdnu vyměníme za vegetariánskou variantu. Důležité také je, jaké maso jíme a odkud je. Kuřecí maso má výrazně nižší negativní dopad na životní prostředí než hovězí. Pokud je to hovězí od lokálního farmáře z podhůří Beskyd, tak je jeho uhlíková stopa také mnohem menší než z intenzivního chovu ze zahraničí. Proto se při nákupu zajímejte, odkud potraviny pochází. Zjistíte, že ty kvalitnější jsou i mnohem chutnější. Pokud byste si pár vegetariánských nebo veganských receptů chtěli vyzkoušet, mrkněte například zde nebo zde. Já sama jsem se musela naučit takové recepty připravovat, dnes už bez nich ale nemohu žít a maso si dám jen výjimečně, o to víc se na něj pak těším.

[odkaz na zdroj]

Mezinárodní den sester s příběhem: Ivona Bogdanová už čtyři desetiletí inspiruje v Nemocnici AGEL Přerov

Nemocnice AGEL Přerov si u příležitosti Mezinárodního dne sester připomíná mimořádné osobnosti, které dlouhodobě utvářejí kvalitu a zázemí zdravotní péče. Jednou...

Vědci zkoumají nové možnosti léčby mnohočetného myelomu pomocí platnatých komplexů

Tým vědců z Přírodovědecké a Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci zahájil ve spolupráci s odborníky z Výzkumného ústavu veterinárního lékařství v Brně preklinickou...

Neuteklo vám?

Moje Olomouc 19/2025

Je to jedna z největších divadelních akcí v celém Česku. Divadelní Flora začíná v Olomouci už v pátek 9. května. Letos nabídne zhruba 60 událostí. Přitom původně šlo o malou...

Sdílená kola jsou zpět. Olomouc spustila pilotní projekt s novým tarifem

Po zimní pauze se do ulic Olomouce opět vrací oblíbená služba bikesharing. Od května je obyvatelům...

Výstava v Olomouci ukazuje, jak recyklovat elektroodpad

Víte, jak správně třídit elektroodpad? Odpověď nabízí putovní výstava na Výstavišti Flora Olomouc. Pořádá ji společnost...

Moje Olomouc 19/2025

Je to jedna z největších divadelních akcí v celém Česku. Divadelní Flora začíná v Olomouci už...

Řekni to hejtmanovi! 19/2025

Jan, Prostějov Dobrý den, pane hejtmane. Rád bych se vás zeptal. V současné době se ve školách...