Přeložit náš web

St, 17. 9. 2025.

Svátek má Naděžda.

8.4 C
Olomouc
8.1 C
Prostějov
9.8 C
Přerov
11.2 C
Šumperk
10.4 C
Jeseník
Středa, 17. září 2025.

Svátek má Naděžda.  Dobré ráno.

Udržitelné léto s UP: Praktický průvodce pro domov i cesty

Léto, prázdniny a dovolené jsou ideálním časem, kdy můžeme trošku zvolnit a zamyslet se i nad věcmi, které jdou jindy kolem nás. Naše univerzita v poslední době hodně mluví o udržitelnosti. Jak k ní můžeme doma nebo v kanceláři přispět? Prázdninového praktického rádce připravila redakce spolu s koordinátorkou udržitelného rozvoje UP Zuzanou Huňkovou. Po celé prázdniny vždy jednou týdně nabídneme šikovné tipy.

Třídit, šetřit elektřinou, pít kohoutkovou vodu. Zhruba asi víme, občas i dodržujeme. Můžeme dělat pro naši planetu i vlastní peněženku víc? A jak? Téma pro Zuzanu Huňkovou a Udržitelnou univerzitu.

Díl 5.: V seriálu o udržitelném způsobu života nemůžeme vynechat ani jídlo. Ne každý je ale ochotný stát se vegetariánem a zcela vypustit maso. Co s tím?

Češi jsou národ jedlíků masa, vyskytuje se snad ve všech jídlech kromě těch sladkých a smaženého sýra. Myslím, že málokterá mamka nebo taťka doma pravidelně připravují bezmasé pokrmy, ale je to velká škoda. Vegetariánských nebo veganských receptů je velká spousta a jsou výborné. Vegani navíc mají asi o 60 procent nižší uhlíkovou stopu než každodenní jedlíci masa (Peter Scarborough a kol., 2014). Neznamená to ale, že musíme přestat s masem úplně. Bude stačit, když ho párkrát v týdnu vyměníme za vegetariánskou variantu. Důležité také je, jaké maso jíme a odkud je. Kuřecí maso má výrazně nižší negativní dopad na životní prostředí než hovězí. Pokud je to hovězí od lokálního farmáře z podhůří Beskyd, tak je jeho uhlíková stopa také mnohem menší než z intenzivního chovu ze zahraničí. Proto se při nákupu zajímejte, odkud potraviny pochází. Zjistíte, že ty kvalitnější jsou i mnohem chutnější. Pokud byste si pár vegetariánských nebo veganských receptů chtěli vyzkoušet, mrkněte například zde nebo zde. Já sama jsem se musela naučit takové recepty připravovat, dnes už bez nich ale nemohu žít a maso si dám jen výjimečně, o to víc se na něj pak těším.

[odkaz na zdroj]

Další ze strážníků byl oceněn za darování krve

Konkrétně se jednalo o našeho kolegu Michala Volfa, který včera v Regionálním centru Olomouc obdržel Stříbrnou medaili prof. MUDr. Jana Jánského za...

Veronika Šedajová vyhrála tuzemské finále prestižní soutěže Falling Walls Lab

Fantastický úspěch zaznamenala UP na letošním národním finále soutěže Falling Walls Lab, na němž mladí vědci a vědkyně představují během tří...

Neuteklo vám?

Řekni to hejtmanovi! 37/2025

Jakub, Hranice Dobrý den. V Olomouckém kraji bych uvítal nějaký pumtrack, jelikož jezdím na kole. Určitě bych přivítal více příležitostí, kde si pořádně zajezdit. A také vybudování dalších dětských hřišť...

Litovelská ulice v Olomouci je opět průjezdná! Po dvou měsících se vrací i...

Dobrá zpráva pro Olomoučany: Litovelská ulice je znovu otevřená pro veškerou dopravu, včetně městské hromadné. Po...

Duševní zdraví ve školách v centru pozornosti 14. ročníku krajské konference v Olomouci

Na Právnické fakultě UP v Olomouci proběhl 14. ročník Krajské konference primární prevence Olomouckého kraje. Akce...

Otevřená radnice 38/2025

Z jakého důvodu, při rekonstrukci ulice Dělnická v loňském roce, nedošlo k vysázení stromů (jejich obnově)...

Kraj zblízka 38/2025

Přerov má nové neurologické oddělení. Nemocnice cílí na statut iktového centra Neurologie pod jednou střechou. Přerovská nemocnice...