Přeložit náš web

Út, 7. 5. 2024.

Svátek má Stanislav.

14.7 C
Olomouc
15 C
Prostějov
16.3 C
Přerov
13.8 C
Šumperk
12.8 C
Jeseník
Úterý, 7. května 2024.

Svátek má Stanislav.  Dobré ráno.

Výstava v Bludově připomene rodáka Adolfa Kašpara i jeho ilustrace Babičky

BLUDOV – Výběr z nejslavnějšího díla bludovského rodáka, malíře a ilustrátora Adolfa Kašpara ozdobí v květnu nově venkovní Galerii Adolfa Kašpara. Je to právě 120 let od vzniku ilustrací knihy, která bezesporu patří do zlatého fondu české kultury, a to jak v oblasti literární, tak i v oblasti výtvarné. Vernisáž nové expozice se uskuteční v sobotu 21. května v 15 hodin za účasti potomků Adolfa Kašpara.

Počátkem května letošního roku uplyne 120 let od okamžiku, kdy byl na kolektivní výstavě studentů pražské Akademie výtvarných umění prezentován soubor ilustrací ke knize Babička. Jejich autorem byl tehdy pětadvacetiletý bludovský rodák Adolf Kašpar. S nápadem na vydání knihy Boženy Němcové přišel Jan Vilím, místopředseda České grafické společnosti Unie,“ připomněl kurátor výstavy Lukáš Koval.

Samotná Galerie Adolfa Kašpara vznikla teprve loni. Proměnou prochází ale celé prostranství kolem venkovní expozice a jejího okolí. Jednou z takových proměn je výstavba neobvyklé autobusové zastávky, která vzniká na místě té stávající v prostoru mezi pizzerií a Galerií. Objekt bude mít kromě funkce autobusové zastávky také funkci kulturně a výtvarně relaxační. Vytvořený prostor s posezením, který bude běžně sloužit cestujícím, může být v době vernisáží galerie proměněn na koncertní síň, příležitostně také sloužit dětem k nejrůznější výtvarné činnosti.

V rámci vernisáže čeká na přítomné návštěvníky neobvyklé kulturní vystoupení studentek Konzervatoře Kroměříž, přítomni budou i potomci slavného rodáka. Po zahájení se návštěvníci přesunou do Kavárny v oranžerii, kde bude připraveno občerstvení. Veřejnost si tak prohlédne další novinku – revitalizované prostranství u oranžerie, kde vzniklo zajímavě řešené posezení.

Venkovní Galerie Adolfa Kašpara se nachází v blízkosti křižovatky u zámku. Je přístupná celoročně čtyřiadvacet hodin denně. Večer a v noci je nasvícená.

Ploutvoví plavci bodovali na akademickém mistrovství světa

Na akademickém mistrovství světa v plavání s ploutvemi, které se uskutečnilo v kolumbijské Pereiře, se závodnice a závodníci studující na Univerzitě Palackého neztratili. V barvách...

Cyklistický závod projede 16. května i Přerovem, ovlivní dopravní chod města

Cyklistický závod Orlen Nations Grand Prix si ve světovém pelotonu za pět let své existence získal uznání a prestiž. Letošní ročník...

Neuteklo vám?

00:05:03

Téma týdne 18/2024

Město Olomouc se připojilo k oslavám 20. výročí vstupu České republiky do Evropské unie. Bohatý program začal 1. května koncertem Moravské filharmonie. Symbolickou modrou unijní barvou je už také...

Pietní akt u památníku Přerovského povstání

U památníku obětí Přerovského povstání na Lazcích se sešli zástupci Armády České republiky, Olomouckého kraje, města...

Nadýchal přes dvě a půl promile, boural mezi Litovlí a Nasobůrkami

Na mol opilý řidič boural na Olomoucku. Pětadvacetiletý muž nezvládl svou jízdu mezi Litovlí a Nasobůrkami....
00:05:03

Téma týdne 18/2024

Město Olomouc se připojilo k oslavám 20. výročí vstupu České republiky do Evropské unie. Bohatý program...
00:07:05

Otevřená radnice 18/2024

V Otevřené radnici se vyjadřuje primátor Mirek Žbánek k nepořádku kolem odpadkových košů u hlavního vlakového...