Přeložit náš web

So, 4. 5. 2024.

Svátek má Květoslav.

10.1 C
Olomouc
10.6 C
Prostějov
10.4 C
Přerov
10.1 C
Šumperk
9.1 C
Jeseník
Sobota, 4. května 2024.

Svátek má Květoslav.  Dobré ráno.

Včelstva zimu tentokrát přežila bez velkých ztrát, hrozí ale varroóza

Jedny z nejnižších ztrát včelstev za posledních několik let zaznamenali v uplynulé zimě tuzemští včelaři, kterým tentokrát velké škody nenapáchala obávaná varroóza. Na druhou stranu se loni včelaři kvůli chladnějšímu počasí potýkali s nižší produkcí medu. Vyplývá to z výsledků 9. ročníku projektu COLOSS: Monitoring úspěšnosti zimování včelstev, který vedou vědci z Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Do průzkumu se v České republice zapojilo 1 154 chovatelů včel.

„Na základě vyhodnocených dotazníků byly letošní ztráty včelstev v ČR vyčísleny na 8,4 procenta a jsou jedny z nejnižších za dobu monitoringu v ČR. Podobně nízké ztráty produkčních včelstev byly zaznamenány v pilotním ročníku 2013/14 a v roce 2015/16,“ komentoval výsledky posledního monitoringu Jiří Danihlík z katedry biochemie. V předchozím ročníku, který byl zaměřen na zimu 2020/21, nepřežilo zimní měsíce necelých 15 procent produkčních včelstev.

Nejvyšší ztráty včelstev v uplynulé zimě zaznamenali chovatelé v Praze (18,1 procenta) a Libereckém kraji (16 procent). Naopak nejnižší úhyny nahlásili včelaři v Královéhradeckém kraji (5,5 procenta). Mezi hlavní příčiny ztrát včelstev patřila nosematóza, vyhladovění včelstev a také zootechnické chyby. „Varroóza byla nejspíše minoritní příčinou letošních úhynů, problémy působila jen velmi lokálně,“ upozornil Jiří Danihlík.

Téměř polovina včelařů v dotazníkovém šetření uvedla, že rok 2021 byl podobně jako rok 2020 ve znamení nízké či podprůměrné produkce. „Na produkci medu se jednoznačně podepsal vývoj počasí v jarních měsících, kdy bylo chladno a deštivo. Mnozí chovatelé museli svá včelstva dokrmovat v době, kdy obvykle vytáčejí med. Letošní rok má zatím z pohledu produkce medu velmi slibný vývoj,“ uvedl Danihlík.

Odborník z katedry biochemie také upozornil, že po loňském útlumu varroózy by letos měli být včelaři ve střehu. „I s ohledem na dosavadní průběh počasí hrozí, že se již během léta přemnoží parazitičtí roztoči Varroa destructor. Tito roztoči jsou pro včely velmi nebezpeční. Na našem webu mohou včelaři nalézt návody a články, jak varroóze efektivně předcházet,“ podotkl.

V Česku je evidováno bezmála 700 000 včelstev a zhruba 61 000 včelařů. Data z průzkumu za Českou republiku jsou každoročně zasílána mezinárodní asociaci COLOSS a jsou dostupná na www.coloss.cz.

[odkaz na zdroj]

Šest desítek příspěvků o reflexi krajiny v latinskoamerické kultuře. Začalo jubilejní CIELO

Desátý ročník Mezinárodního kolokvia latinskoamerických studií v Olomouci (Coloquio Internacional de Estudios Latinoamericanos en Olomouc, CIELO) s názvem Krajina, archiv, obraz se...

Mezi krajskými vlajkovými projekty je i restart Šumperska a Jesenicka

Skupina lidí, která se zabývá Strategií rozvoje Olomouckého kraje, měla další pracovní setkání. Read More

Neuteklo vám?

00:05:03

Téma týdne 18/2024

Město Olomouc se připojilo k oslavám 20. výročí vstupu České republiky do Evropské unie. Bohatý program začal 1. května koncertem Moravské filharmonie. Symbolickou modrou unijní barvou je už také...
00:01:59

V Droždíně si zacvičíte na workoutovém hřišti

V Droždíně si můžete zasportovat pod širým nebem na novém workoutovém hřišti, které je k dispozici...
00:00:34

Turista se poranil v horách. Záchranáři se k němu museli dostat pěšky

Muž se na výšlapu v Jeseníkách poranil. Zasahovat musela letecká záchranná služba. Turista si poranil nohu...
00:05:03

Téma týdne 18/2024

Město Olomouc se připojilo k oslavám 20. výročí vstupu České republiky do Evropské unie. Bohatý program...
00:07:05

Otevřená radnice 18/2024

V Otevřené radnici se vyjadřuje primátor Mirek Žbánek k nepořádku kolem odpadkových košů u hlavního vlakového...