Přeložit náš web

So, 4. 5. 2024.

Svátek má Květoslav.

8 C
Olomouc
9 C
Prostějov
8.8 C
Přerov
9.1 C
Šumperk
8.6 C
Jeseník
Sobota, 4. května 2024.

Svátek má Květoslav.  Dobré ráno.

Šternberk má u Sberbank 125 mil. korun. Zablokovaný účet město intenzivně řeší

Město Šternberk je jedním z mnoha měst v České republice, která se aktuálně potýkají se situací související s pádem společnosti Sberbank CZ, a.s. v naší zemi, kdy Česká národní banka zahájila v pondělí 28. února 2022 kroky směřující k odejmutí povolení společnosti Sberbank CZ, a.s. působit jako banka.

Vedení šternberského úřadu ujišťuje veřejnost, že chod města není tímto nijak ohrožen. Své finanční prostředky má uložené na účtech několika bankovních společností a má tak dostatek peněz na pokrytí běžných výdajů, na plánované investice a velké opravy, a to včetně stavby krytého plaveckého bazénu. Aktuální zůstatek na dalších účtech města je 230 mil. korun. U Sberbank CZ, a.s. jsou blokované volné prostředky města ve výši 125 mil. korun. K jejich vyplacení byl dán bance příkaz ještě před vypuknutím invaze na Ukrajinu. Vzhledem k 30denní výpovědní lhůtě a rychlosti s jakou problém kolem banky vznikl, ale již městu prostředky vyplaceny nebyly.

Situaci s blokovanými finančními prostředky ve Sberbank řešíme i se starosty okolních obcí, měst a Svazem měst a obcí České republiky. Provoz města a všechny plánované akce letošního roku máme finančně zajištěné prostředky uloženými u jiných bank,“ uvádí starosta Stanislav Orság.

Volné prostředky mělo město vždy uloženy na běžných a spořících účtech u komerčních bankovních ústavů s licencí a dohledem České národní banky a evropských regulačních orgánů. Přitom nikdy k uložení nebo zhodnocení financí nevyužívalo spekulativních nástrojů. Na uložení volných prostředků byla vždy prováděna poptávka nebo průzkum mezi bankovními institucemi. Sberbank CZ, a.s. nabízela obcím a městům v uplynulém období nejlepší podmínky na spořících účtech.

Šest desítek příspěvků o reflexi krajiny v latinskoamerické kultuře. Začalo jubilejní CIELO

Desátý ročník Mezinárodního kolokvia latinskoamerických studií v Olomouci (Coloquio Internacional de Estudios Latinoamericanos en Olomouc, CIELO) s názvem Krajina, archiv, obraz se...

Mezi krajskými vlajkovými projekty je i restart Šumperska a Jesenicka

Skupina lidí, která se zabývá Strategií rozvoje Olomouckého kraje, měla další pracovní setkání. Read More

Neuteklo vám?

00:06:42

Šumperk – Živá brána Jeseníků – duben 2024

V šumperském divadle byla slavnostně předána Cena města Šumperka a čestná uznání za rok 2023. Hlavní cenu města obdržel „in memoriam“ Miroslav Koval, malíř, fotograf, galerista a kurátor více...
00:01:59

V Droždíně si zacvičíte na workoutovém hřišti

V Droždíně si můžete zasportovat pod širým nebem na novém workoutovém hřišti, které je k dispozici...
00:00:34

Turista se poranil v horách. Záchranáři se k němu museli dostat pěšky

Muž se na výšlapu v Jeseníkách poranil. Zasahovat musela letecká záchranná služba. Turista si poranil nohu...
00:05:03

Téma týdne 18/2024

Město Olomouc se připojilo k oslavám 20. výročí vstupu České republiky do Evropské unie. Bohatý program...
00:07:05

Otevřená radnice 18/2024

V Otevřené radnici se vyjadřuje primátor Mirek Žbánek k nepořádku kolem odpadkových košů u hlavního vlakového...