Přeložit náš web

Ne, 14. 9. 2025.

Svátek má Radka.

15.8 C
Olomouc
15.8 C
Prostějov
16 C
Přerov
14.9 C
Šumperk
12.6 C
Jeseník
Neděle, 14. září 2025.

Svátek má Radka.  Dobré ráno.

Kuchaři z UP poznávali pestrost studené rostlinné kuchyně

Veganský wrap Caesar, kešu parmezán nebo pesto ze sušených rajčat – to je jen malý výběr z pokrmů a přísad studené kuchyně, jejichž přípravu si vyzkoušeli kuchařky a kuchaři univerzitní menzy. Udržitelná univerzita ve spolupráci s organizací ProVeg totiž uspořádala pro Správu kolejí a menz UP už druhý workshop rostlinné stravy; zatímco na podzim se věnovali teplým jídlům, teď se učili využít možnosti, které nabízí rostlinná studená kuchyně. Vybrané novinky v budoucnu zpestří nabídku v bistrech FreshUP či na univerzitních akcích.

Kuchaři a kuchařky mají s přípravou rostlinné stravy již své zkušenosti – jednak díky předcházejícím školením, ale i proto, že vegetariánská a veganská jídla se v menzách a bistrech objevují každý den. V dopolední, téměř čtyřhodinové části školení proto rovnou prakticky zkoušeli nové receptury – ať už s využitím dobře známých surovin, tak těch, které zatím nejsou až tak obvyklé. V mnoha receptech se tak objevilo například lahůdkové sušené droždí, které je spolu s kešu ořechy důležitou součástí veganského parmezánu.

„Díky školení jsme získali praktické poznatky týkající se nákupu a zpracování rostlinných surovin a samozřejmě také nové receptury. Kolegyním obzvlášť chutnalo fazolové pesto s pečenou mrkví nebo veganské nugetky, zaujala je také sojanéza,“ řekl vedoucí úseku stravování SKM UP Miroslav Paszyc.

Udržitelná univerzita konáním workshopů o rostlinné stravě naplňuje jeden ze svých cílů, kterým je podpora zdravého a vyváženého jídelníčku studentů a zaměstnanců nejen ve stravovacích zařízeních UP, ale prostřednictvím osvěty také v osobním životě. „Rádi bychom vymýtili předsudky o tom, že rostlinná strava je mdlá a výživově nedostatečná. Její pestřejší nabídkou chceme návštěvníky FreshUPů zaujmout a ukázat jim, že rostlinné pokrmy mohou být naopak atraktivní, chutné a výživově vyvážené,“ uvedla referentka udržitelného rozvoje UP Miroslava Zavadil.

Navazující odpolední části se proto kromě zaměstnanců menz zúčastnili také noví ambasadoři udržitelnosti z fakult UP. Pavla Široká, výživová poradkyně a manažerka projektu Udržitelné menzy a jídelny z organizace ProVeg, během ní přiblížila pozitivní zdravotní, ekonomické i environmentální přínosy rostlinné stravy. Zdůraznila, že při zařazování rostlinných pokrmů do jídelníčku je potřeba nabídnout promyšlené recepty a věnovat pozornost jejich dochucení: „Častou chybou je, že podniky servírují jen saláty či grilovanou zeleninu. Důležité ale je, aby byla rostlinná strava pestrá, chutná, dostatečně sytá a především plnohodnotná. Nesmí chybět zdroj bílkovin, jako jsou například luštěninové či sójové produkty, které dodají všechny esenciální aminokyseliny.“

Nové receptury je teď potřeba nakalkulovat, najít vhodné dodavatele surovin a prověřit hygienická pravidla spojená s jejich přípravou a skladováním. „Vybrané pokrmy poté rozšíří veganskou nabídku v univerzitních bistrech FreshUP, objednat si je budou moci také organizátoři univerzitních akcí i zákazníci cateringu z kuchyně SKM UP,“ doplnil Miroslav Paszyc.

Organizace ProVeg Česko v projektu Udrzitelnemenzy.cz pomáhá zavádět menzám širší nabídku veganských jídel, která není cílená jen na vegansky se stravující, ale také na ty, kteří nechtějí jíst maso každý den anebo mají alergii na laktózu či vejce.

Recept: kešu parmazán
Stačí na sucho rozmixovat kešu ořechy a lahůdkové droždí v poměru 3:1 až 4:1 a dochutit trochou soli a granulovaného česneku. Doporučujeme přidat při mixování také 15 % lněných semínek, které dodají omega-3 mastné kyseliny.

Read More

JESENÍK ROK PO POVODNI: DĚKUJEME ZA POMOC, SPOLEČNĚ JDEME DÁL

Rok po ničivé povodni, která v září 2024 zasáhla Jesenicko, se náš kraj výrazně proměnil. Na mnoha místech se už znovu...

POVODÍ ODRY: ZABEZPEČOVACÍ PRÁCE NA TOCÍCH SKONČILY, OBNOVA KORYT BUDE ZAHÁJENA V ROCE 2026

Zářijová povodeň v roce 2024 způsobila na Jesenicku škody za zhruba 1,6 miliardy korun. Nejpostiženější bylo území samotného města Jeseník, kde...

Neuteklo vám?

Otevřená radnice 37/2025

Nešlo by něco udělat se starými koly umístěnými asi v kolárně na Hlavním vlakovém nádraží Olomouc? Zabírají zbytečně místo. Socialistické názvy některých ulic jsou už dávno přežitkem. Je v tomto...

Vandalové poničili desítky hrobů na hřbitově v Neředíně

Neředínský hřbitov v Olomouci je dočasně uzavřen pro veřejnost. Důvodem je rozsáhlý vandalský útok ze čtvrtka,...

Mateřská škola Baarova září novotou: Děti se brzy vrátí do moderní budovy

Po více než roce intenzivních prací se blíží slavnostní otevření zrekonstruované mateřské školy Baarova v olomoucké...

Řekni to hejtmanovi! 37/2025

Jakub, Hranice Dobrý den. V Olomouckém kraji bych uvítal nějaký pumtrack, jelikož jezdím na kole. Určitě bych...

Moje Olomouc 37/2025

Olomouc opět oceněna jako obec přátelská rodině a seniorům Olomouc s hrdostí oznamuje, že získala titul Obec...