Přeložit náš web

Pá, 17. 5. 2024.

Svátek má Aneta.

12.2 C
Olomouc
14.6 C
Prostějov
16.6 C
Přerov
13.8 C
Šumperk
13 C
Jeseník
Pátek, 17. května 2024.

Svátek má Aneta.  Dobré ráno.

Nový Žurnál UP: Jak a proč mluvit o vědě

Je to příliš složité. Tomu by obyčejný člověk nerozuměl. To se nedá jednoduše vysvětlit. O čem je řeč? O vědě. Přesněji o tom, jak se v posledních letech změnil přístup k popularizaci a komunikaci vědy. A právě o tom, jak a proč vůbec mluvit o vědě, se dočtete v novém čísle univerzitního magazínu Žurnál UP.

V úvodním tématu se dozvíte, jakou dramatickou proměnou prošel za dobu své existence Mezinárodní festival populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc. Jeho ředitelku Evu Navrátilovou vám pak představíme v rubrice Portrét. Zjistíte, proč je AFO její srdcovka.

„Protože věda je všude kolem nás a každému z nás dává možnosti – konkrétní nástroje a postupy – jak dělat (svůj) svět lepším. Někdy po menších, jindy po větších kouscích, ale dává a další kroky už jsou na nás. A vědci mají vysvětlovat, co a proč dělají,“ to je odpověď Daniela Stacha z České televize na otázku, proč by měli vědci umět mluvit o vědě. Známý moderátor a popularizátor vědy také prozradí, se kterým vědcem by chtěl udělat rozhovor.

Předseda Správní rady UP, vědecký atašé britského velvyslanectví a nově také držitel prestižního řádu. To vše je Otakar Fojt. Nový Žurnál s ním nabídne rozhovor, v němž se mj. mluví o inspiraci v zahraničí. „Věda je mezinárodní, a pokud chcete porovnávat svou práci a dostávat doporučení, kam ji dál posunout, je nezbytné se radit s těmi nejlepšími na světě. Komunikovat jenom s těmi, s nimiž sdílím kancelář nebo jednu univerzitu, by určitě nestačilo.“

Všichni máme mozek, a proto nám Ivana Fellnerová z přírodovědecké fakulty připomene, proč je nutné ho trénovat. Pokud ještě nevíte, jak vznikají titulky k filmům, nenechte si ujít rubriku Absolventka, v níž vám to řekne Eva Dostálová.

O tom, že na UP máme šikovné studenty, není sporu. Třeba takový budoucí kněz Lukáš Janoušek z CMTF nebo Klára Katrušáková z FF a PdF. Hádejte, kdo z nich je studentský/á železný/á hasič (hasička). Nevíte? Čtěte.

A když je řeč o té šikovnosti a schopnosti. Připomene si i úspěšné zaměstnance, kteří se za svou práci dočkali od univerzity ocenění. Ke čtení je toho samozřejmě mnohem víc, takže neváhejte a sáhněte po papírovém vydání magazínu ve stojanech na fakultách nebo v UPointu či Pevnosti poznání. Nebo se koukněte na elektronickou verzi.

Read More

Dešťová zahrada se dnes otevřela veřejnosti. Zelená oáza s tekoucí vodou potěší i děti

Dešťová zahrada – ráj pro lidi, zvířata i rostliny. Vodní prvky, které potěší zejména děti. Budky pro netopýry a ptáky. A...

Helmut Koziol, špička evropského deliktního práva, přednášel v Olomouci

Helmut Koziol patří k nejuznávanějším expertům na deliktní právo v Evropě. Nyní měli studenti a akademici olomoucké právnické fakulty jedinečnou možnost setkat se...

Neuteklo vám?

Otevřená radnice 20/2024

V otevřené radnici se tentokrát dozvíte, zda bude opraven povrch ulice I. P. Pavlova, který je po budování kanalizace ve špatném stavu. A zda bude možné vybudovat u neředínského...

Poslední etapa oprav Okružní ulice v Olomouci je v plném proudu

Od začátku dubna 2024 probíhá poslední etapa oprav frekventované ulice Okružní v Olomouci. Nyní se opravuje...

V Dlouhé ulici v Olomouci začala další etapa rekonstrukce

První etapa oprav Dlouhé ulice v Olomouci skončila na podzim loňského roku. V pondělí 13. 5....

Otevřená radnice 20/2024

V otevřené radnici se tentokrát dozvíte, zda bude opraven povrch ulice I. P. Pavlova, který je...

Kraj zblízka 20/2024

Nezůstávat jen v Olomouci, ale poznávat na místě situaci a problémy, které je potřeba řešit v...