Přeložit náš web

St, 5. 11. 2025.

Svátek má Miriam.

8.3 C
Olomouc
7.7 C
Prostějov
3.8 C
Přerov
5 C
Šumperk
4.2 C
Jeseník
Středa, 5. listopadu 2025.

Svátek má Miriam.  Dobré ráno.

V menzách startuje kampaň na podporu zdravého životního stylu

To, co jíme, má dopad nejen na naše zdraví, ale také na životní prostředí. Udržitelná univerzita proto v menzách UP spouští kampaň, která vyzývá strávníky k aktivnímu pohybu a vyvážené stravě a informuje je o environmentálních dopadech potravinářského a zemědělského průmyslu. Její součástí je také výzva Veggie challenge, v níž lze vyhrát upcyklovanou univerzitní ledvinku.

„Nadváhou nebo obezitou trpí v České republice přibližně 57 % dospělých. Zemědělství, a zvláště masný průmysl, jsou jedním z největších producentů skleníkových plynů. Udržitelná univerzita se proto v souladu se Strategií udržitelnosti Univerzity Palackého (bod 9 a 12) zaměřuje také na osvětu v této oblasti,“ říká Miroslava Zavadil, referentka udržitelného rozvoje UP.

Plakáty a letáčky v univerzitních menzách vyzývají zaměstnance a studenty k aktivnímu pohybu a vyvážené stravě. Nedostatek pohybové aktivity může vést k obezitě a vyššímu riziku vzniku civilizačních onemocnění. Naopak pravidelná fyzická aktivita pomáhá relaxovat, snižuje stres, spaluje více kalorií a udržuje dobrou kondici. Podpořit zdraví člověka lze také prostřednictvím vyváženého jídelníčku s ideálním poměrem živin. V běžné stravě by se mělo objevit více zeleniny, ovoce, celozrnných obilovin, ořechů a luštěnin.

Druhé varianty informačních materiálů vysvětlují problematiku dopadu konzumované stravy na životní prostředí. V uhlíkové stopě jednotlivých potravin jsou velké rozdíly – i malou změnou v jídelníčku je možné uhlíkovou stopu jednotlivce poměrně výrazně snížit: o 6 % při konzumaci pouze kuřecího masa, o 10 % při vegetariánské stravě a o 15 % při stravě veganské.

Součástí kampaně je výzva k účasti ve výzvě Veggie Challenge s možností slosování o upcyklované ledvinky Udržitelné univerzity, které jsou vyrobené z použitých reklamních bannerů. Během výzvy si účastníci zvolí, jak se budou během 30 dní stravovat – zda vegansky, vegetariánsky, nebo budou konzumovat maso jen jednou týdně. Účast na slosování o ledvinky je podmíněna dokončením výzvy a zasláním závěrečného hlášení na e-mail miroslava.zavadil@upol.cz do 20. června.

 

Read More

UMĚLÁ INTELIGENCE: PŘÍLEŽITOST A HROZBA

Umělá inteligence (AI) už není jen sci-fi. Zasahuje do našich životů každý den: pomáhá v medicíně, dopravě i v práci. Zároveň...

Univerzita Palackého se připojila k Elektromobilní platformě

Univerzita Palackého se stala členem Elektromobilní platformy, která sdružuje automobilky, energetické společnosti, univerzity, výzkumné organizace, státní správu, samosprávu a další partnery...

Neuteklo vám?

Moje Olomouc 44/2025

Olomouc rozšiřuje síť radarů. Cílem je bezpečnější doprava a ochrana chodců Olomouc pokračuje ve snaze zvýšit bezpečnost na svých silnicích. Od 1. listopadu začnou fungovat další dva radary – jeden...

Krádež kabelů u Lipníku ochromila železnici: Vlaky stály, lidé čekali celé hodiny

Tisíce cestujících zůstaly z neděle na pondělí uvězněny na nádražích a ve vlacích. Na hlavním železničním...

Podzimní duel v Zábřehu: zkušenost hostů rozhodla

V sychravém sobotním odpoledni přivítal SK Sulko Zábřeh v rámci 14. kola 4. Moravskoslezské fotbalové ligy,...

Otevřená radnice 45/2025

Kdy bude zavedeno rezidentní parkování tzv. ,, modré zóny ‘’ na Nové Ulici, v Úřední čtvrti...

Moje Olomouc 44/2025

Olomouc rozšiřuje síť radarů. Cílem je bezpečnější doprava a ochrana chodců Olomouc pokračuje ve snaze zvýšit bezpečnost...