Přeložit náš web

Čt, 16. 5. 2024.

Svátek má Přemysl.

16.6 C
Olomouc
15.4 C
Prostějov
17 C
Přerov
9 C
Šumperk
11.5 C
Jeseník
Čtvrtek, 16. května 2024.

Svátek má Přemysl.  Dobré ráno.

V menzách startuje kampaň na podporu zdravého životního stylu

To, co jíme, má dopad nejen na naše zdraví, ale také na životní prostředí. Udržitelná univerzita proto v menzách UP spouští kampaň, která vyzývá strávníky k aktivnímu pohybu a vyvážené stravě a informuje je o environmentálních dopadech potravinářského a zemědělského průmyslu. Její součástí je také výzva Veggie challenge, v níž lze vyhrát upcyklovanou univerzitní ledvinku.

„Nadváhou nebo obezitou trpí v České republice přibližně 57 % dospělých. Zemědělství, a zvláště masný průmysl, jsou jedním z největších producentů skleníkových plynů. Udržitelná univerzita se proto v souladu se Strategií udržitelnosti Univerzity Palackého (bod 9 a 12) zaměřuje také na osvětu v této oblasti,“ říká Miroslava Zavadil, referentka udržitelného rozvoje UP.

Plakáty a letáčky v univerzitních menzách vyzývají zaměstnance a studenty k aktivnímu pohybu a vyvážené stravě. Nedostatek pohybové aktivity může vést k obezitě a vyššímu riziku vzniku civilizačních onemocnění. Naopak pravidelná fyzická aktivita pomáhá relaxovat, snižuje stres, spaluje více kalorií a udržuje dobrou kondici. Podpořit zdraví člověka lze také prostřednictvím vyváženého jídelníčku s ideálním poměrem živin. V běžné stravě by se mělo objevit více zeleniny, ovoce, celozrnných obilovin, ořechů a luštěnin.

Druhé varianty informačních materiálů vysvětlují problematiku dopadu konzumované stravy na životní prostředí. V uhlíkové stopě jednotlivých potravin jsou velké rozdíly – i malou změnou v jídelníčku je možné uhlíkovou stopu jednotlivce poměrně výrazně snížit: o 6 % při konzumaci pouze kuřecího masa, o 10 % při vegetariánské stravě a o 15 % při stravě veganské.

Součástí kampaně je výzva k účasti ve výzvě Veggie Challenge s možností slosování o upcyklované ledvinky Udržitelné univerzity, které jsou vyrobené z použitých reklamních bannerů. Během výzvy si účastníci zvolí, jak se budou během 30 dní stravovat – zda vegansky, vegetariánsky, nebo budou konzumovat maso jen jednou týdně. Účast na slosování o ledvinky je podmíněna dokončením výzvy a zasláním závěrečného hlášení na e-mail miroslava.zavadil@upol.cz do 20. června.

 

Read More

Blokové čištění stále pokračuje

Čtrnáct vozidel zaparkovaných na ulici Jílová v místě, kde mělo probíhat blokové čištění pracovníky Technických služeb města Olomouce, řešili včera v...

20. května začíná zkušební akceptace eObčanek na MěÚ Šumperk

Městský úřad Šumperk oznamuje, že od 20. května 2024 zahájí na odborech správním a vnitřních věcí, dopravy a živností zkušební provoz...

Neuteklo vám?

Otevřená radnice 19/2024

V Otevřené radnici tentokrát primátor Mirek Žbánek odpovídá na dotaz, v jaké fázi je příprava budování nové multifunkční haly a jaká je další budoucnost zimního stadionu. A bude v...

Dvoranu hranického zámku čekají opravy

Zastřešení dvorany hranického zámku čeká rekonstrukce. Důvodem je opotřebení po více než čtvrtstoletí provozu, které má...

Strojař v Přerově půjde k zemi

Co bude se šestapadesát let starou budovou opuštěného panelového hotelového domu Strojař řešili zastupitelé města. 144...

Kraj zblízka 20/2024

Nezůstávat jen v Olomouci, ale poznávat na místě situaci a problémy, které je potřeba řešit v...

Téma týdne 19/2024

Olomoucká Divadelní Flora si za léta své existence vydobyla renomé jednoho z nejvýznamnějších středoevropských multižánrových festivalů....