Přeložit náš web

Pá, 19. 9. 2025.

Svátek má Zita.

16 C
Olomouc
16 C
Prostějov
11.1 C
Přerov
13.4 C
Šumperk
14.8 C
Jeseník
Pátek, 19. září 2025.

Svátek má Zita.  Dobré ráno.

V menzách startuje kampaň na podporu zdravého životního stylu

To, co jíme, má dopad nejen na naše zdraví, ale také na životní prostředí. Udržitelná univerzita proto v menzách UP spouští kampaň, která vyzývá strávníky k aktivnímu pohybu a vyvážené stravě a informuje je o environmentálních dopadech potravinářského a zemědělského průmyslu. Její součástí je také výzva Veggie challenge, v níž lze vyhrát upcyklovanou univerzitní ledvinku.

„Nadváhou nebo obezitou trpí v České republice přibližně 57 % dospělých. Zemědělství, a zvláště masný průmysl, jsou jedním z největších producentů skleníkových plynů. Udržitelná univerzita se proto v souladu se Strategií udržitelnosti Univerzity Palackého (bod 9 a 12) zaměřuje také na osvětu v této oblasti,“ říká Miroslava Zavadil, referentka udržitelného rozvoje UP.

Plakáty a letáčky v univerzitních menzách vyzývají zaměstnance a studenty k aktivnímu pohybu a vyvážené stravě. Nedostatek pohybové aktivity může vést k obezitě a vyššímu riziku vzniku civilizačních onemocnění. Naopak pravidelná fyzická aktivita pomáhá relaxovat, snižuje stres, spaluje více kalorií a udržuje dobrou kondici. Podpořit zdraví člověka lze také prostřednictvím vyváženého jídelníčku s ideálním poměrem živin. V běžné stravě by se mělo objevit více zeleniny, ovoce, celozrnných obilovin, ořechů a luštěnin.

Druhé varianty informačních materiálů vysvětlují problematiku dopadu konzumované stravy na životní prostředí. V uhlíkové stopě jednotlivých potravin jsou velké rozdíly – i malou změnou v jídelníčku je možné uhlíkovou stopu jednotlivce poměrně výrazně snížit: o 6 % při konzumaci pouze kuřecího masa, o 10 % při vegetariánské stravě a o 15 % při stravě veganské.

Součástí kampaně je výzva k účasti ve výzvě Veggie Challenge s možností slosování o upcyklované ledvinky Udržitelné univerzity, které jsou vyrobené z použitých reklamních bannerů. Během výzvy si účastníci zvolí, jak se budou během 30 dní stravovat – zda vegansky, vegetariánsky, nebo budou konzumovat maso jen jednou týdně. Účast na slosování o ledvinky je podmíněna dokončením výzvy a zasláním závěrečného hlášení na e-mail miroslava.zavadil@upol.cz do 20. června.

 

Read More

ZPRÁVA O ČINNOSTI SPOLEČNOSTÍ S MAJETKOVÝM PODÍLEM MĚSTA

Na 4. zasedání zastupitelstva města v roce 2025 byla představena zpráva o činnosti Vak - Vodovody a kanalizace Jesenicka, a.s., která obsahuje informace...

Roboti a AI v Šantovce. Program připravila i univerzita

V sobotu se v rámci akce Roboti a umělá inteligence v Šantovce představí i Univerzita Palackého. Její expozice návštěvníkům přiblíží výzkum tří univerzitních pracovišť...

Neuteklo vám?

Řekni to hejtmanovi! 38/2025

Ludmila, Zábřeh Dobrý den, pane hejtmane Oklešťku. Jako bývalá učitelka bych na dotaz mladých lidí, kteří pořádají anketu v našem kraji, odpověděla, že bychom se měli zamyslet nad stavem českého...

Prostějovská nemocnice je novým centrem digestivní endoskopie

Nemocnice Prostějov se nově stala oficiálním centrem digestivní endoskopie. Znamená to nejen uznání vysoké odborné úrovně...

Olomouc hledá Učitele roku 2025 a nejlepší počiny ve školství a volném čase

Město Olomouc vyhlašuje anketu Učitel roku a Počin roku v oblasti školství a volnočasových aktivit za...

Moje Olomouc 38/2025

Školáci upozornili na riziková místa v Olomouci. Město už podniká konkrétní kroky V rámci projektu „Bezpečná cesta...

Řekni to hejtmanovi! 38/2025

Ludmila, Zábřeh Dobrý den, pane hejtmane Oklešťku. Jako bývalá učitelka bych na dotaz mladých lidí, kteří pořádají...