Přeložit náš web

St, 8. 5. 2024.

Svátek má Statní svátek - Ukončení II. světové války.

13.4 C
Olomouc
13 C
Prostějov
13.2 C
Přerov
11.9 C
Šumperk
10.5 C
Jeseník
Středa, 8. května 2024.

Svátek má Statní svátek - Ukončení II. světové války.  Dobré ráno.

Šternberská nemocnice má nové přístroje. Vyšetří i pacienta s váhou 300 kilogramů

Nové moderní CT, pojízdný skiagrafický přístroj i mobilní rentgen pořídila do své výbavy Nemocnice AGEL Šternberk, a to s cílem nabídnout svým pacientům co nejmodernější diagnostické možnosti. Revoluční CT v hodnotě téměř 13 milionů korun bylo přitom vůbec prvním přístrojem této úrovně, které bylo v Česku instalováno.

Finančně nejvýznamnější je investice do nového CT přístroje Canon Aquilion, jehož hodnota je téměř 13 milionů korun. Nový CT přístroj s rekonstrukcí až 50 snímků za sekundu umožní vyšetření pacienta v kratším reálném čase. Navíc je vybaven programem, který potlačuje artefakty z okolí a umožňuje získat ostrý a kvalitní obraz vyšetřované oblasti, což výrazně zlepšuje kvalitu skenů. Vzhledem k vysoké nosnosti stolu až 300 kilogramů navíc umožňuje vyšetření i výrazně obézních pacientů.

Tento přístroj vyniká 80 řadami detektorů, virtuálně 160. Je vybavený umělou inteligencí a doplněn serverem se třemi diagnostickými stanicemi, které svým softwarovým vybavením nabízejí široké možnosti postprocessingového zpracování. Přístroj je navíc vybaven i programem pro snížení radiační zátěže pacienta low dose,“ vysvětluje MUDr. Jindřiška Judasová, primářka radiodiagnostického oddělení Nemocnice AGEL Šternberk s tím, že ve své kategorii byl přístroj s tímto vybavením instalován jako první v Česku právě v Nemocnici AGEL Šternberk.

Nové CT nám umožní zvýšit kvalitu angiografických vyšetření, prováděných na našem pracovišti. Zatím provádíme plicní a břišní angiografická vyšetření, a angiografické vyšetření mozku. Výhledově máme v plánu angiografická vyšetření končetinových tepen,“ dodává primářka.

Pojízdný skiagrafický přístroj v ceně téměř 6 milionů korun je pak v nemocnici úplnou novinkou, která doposud zcela chyběla. „Jde o novou zobrazovací modalitu, která slouží pro vyšetření imobilních pacientů ve vážném zdravotním stavu na ARO a JIP. Jeho hlavní výhodou je plná automatizace při centrování vyšetřované oblasti a s tím související urychlení celého vyšetření,“ vysvětluje primářka s tím, že v roce 2021 byly na oddělení nainstalovány ještě dva další nové stacionární skiagrafické přístroje, které nahradily staré, dosluhující. „Oba přístroje jsou s přímou digitalizací, jeden z nich je vybaven plnou automatikou při volbě snímkovacího protokolu. Přístroje využíváme k vyšetření dospělých i dětských pacientů z naší nemocnice i k vyšetření ambulantních pacientů ze širokého okolí. Ročně je to okolo 20 tisíc vyšetření,“ prozrazuje MUDr. Judasová.

Poslední novinkou je pak mobilní rentgen v ceně 2,25 milionu korun, který je určen k vyšetřování imobilních pacientů přímo u lůžka a nahradil starší vybavení. „Přístroj využíváme k vyšetření pacientů na ARO a JIP, v současné době hlavně ke snímkování covidových pacientů v těžkém stavu, hospitalizovaných na ARO,“ uzavírá MUDr. Judasová.

Král Michal se ujal vlády, přivítali ho i nejmladší fanoušci

Studentky a studenti Univerzity Palackého mají nového krále. Během programu hlavního dne Olomouckého majálesu UP byl na Zbrojnici korunován písničkář a...

Město Šumperk si připomnělo 79. výročí osvobození vlasti pietním aktem

Dnes se ve Šumperku konal pietní akt u příležitosti Dne vítězství a 79. výročí osvobození naší vlasti a konce druhé světové...

Neuteklo vám?

00:07:05

Otevřená radnice 18/2024

V Otevřené radnici se vyjadřuje primátor Mirek Žbánek k nepořádku kolem odpadkových košů u hlavního vlakového nádraží. A také odpovídá na dotaz, zda i v letošním roce bude na...

Město Olomouc se pustí do oprav chodníků

Vybrané chodníky v Olomouci letos projdou opravou. Nově se změnila pravidla pro udělování takzvaného chodníkovného. Rekonstrukce...

Olomouc vypsala výběrové řízení na studii oprav tramvajové trati do Hodolan

Olomoucká radnice vypsala výběrové řízení na studii oprav tramvajové trati do Hodolan. Důvodem je její špatný...

Kraj zblízka 19/2024

Dobrá věc se podařila. Výtěžek dobročinné akce nazvané „Punč s hejtmanem“, která se konala na vánočních...
00:05:03

Téma týdne 18/2024

Město Olomouc se připojilo k oslavám 20. výročí vstupu České republiky do Evropské unie. Bohatý program...