Přeložit náš web

Po, 6. 5. 2024.

Svátek má Radoslav.

8.9 C
Olomouc
10.7 C
Prostějov
11 C
Přerov
9.1 C
Šumperk
8.5 C
Jeseník
Pondělí, 6. května 2024.

Svátek má Radoslav.  Dobré ráno.

Replika zvoničky v Bezručových sadech je kompletně hotová. Visí v ní nový zvon

Zcela hotová je nyní obnova zvoničky, která v Olomouci pod historickými hradbami zdobí Bezručovy sady. Výstaviště Flora Olomouc do ní nechalo nainstalovat nový zvon.

Těší mě, že jsme umístěním zvonu obnovu zvoničky podle plánu dokončili, bez něj přeci jen nebyla kompletní. Bezručovy sady tak získaly další estetický prvek,“ uvedla Ing. Eva Fuglíčková, předsedkyně představenstva společnosti Výstaviště Flora Olomouc.

Spodní průměr nového zvonu je 31 centimetrů, na výšku měří 25 centimetrů. Pořizovací cena je necelých 30 tisíc korun, její část formou osobního daru uhradil místopředseda dozorčí rady společnosti Výstaviště Flora Olomouc RNDr. Jan Holpuch Ph.D.

Předlohou pro nynější zvoničku, která stojí v centrální části Bezručových sadů u Katových schodů, byla dřevěná stavba, jež v tomto parku stála o kus dál již od 60. let minulého století.

Původní zvonička historicky pocházela z dnešní olomoucké městské části Pavlovičky, odkud byla v minulosti přemístěna právě do městského parku,“ uvedl Ing. Jiří Svačinka, místopředseda představenstva společnosti Výstaviště Flora Olomouc.

Začátkem roku 2019 byla zvonička kvůli havarijnímu stavu demontována, společnost Výstaviště Flora Olomouc nechala coby správce olomouckých historických parků v březnu téhož roku postavit její dokonalou repliku.

Ta dnes stojí na vhodnějším místě, které bylo vybráno po dohodě s Národním památkovým ústavem, Odborem památkové péče a projektantem. Cíle bylo umístit zvoničku do centra dění parku a současně ji uchránit před nežádoucími přírodními vlivy.

Michal Horák: Ještě v patnácti jsem hrál víceméně podle ucha

Autor hitů, v nichž sází na autentický humor a životní situace. Zpěvák s titulem Objev roku v anketě Zlatý slavík 2021, který o rok...

Šest desítek příspěvků o reflexi krajiny v latinskoamerické kultuře. Začalo jubilejní CIELO

Desátý ročník Mezinárodního kolokvia latinskoamerických studií v Olomouci (Coloquio Internacional de Estudios Latinoamericanos en Olomouc, CIELO) s názvem Krajina, archiv, obraz se...

Neuteklo vám?

00:07:05

Otevřená radnice 18/2024

V Otevřené radnici se vyjadřuje primátor Mirek Žbánek k nepořádku kolem odpadkových košů u hlavního vlakového nádraží. A také odpovídá na dotaz, zda i v letošním roce bude na...
00:01:59

V Droždíně si zacvičíte na workoutovém hřišti

V Droždíně si můžete zasportovat pod širým nebem na novém workoutovém hřišti, které je k dispozici...
00:00:34

Turista se poranil v horách. Záchranáři se k němu museli dostat pěšky

Muž se na výšlapu v Jeseníkách poranil. Zasahovat musela letecká záchranná služba. Turista si poranil nohu...
00:05:03

Téma týdne 18/2024

Město Olomouc se připojilo k oslavám 20. výročí vstupu České republiky do Evropské unie. Bohatý program...
00:07:05

Otevřená radnice 18/2024

V Otevřené radnici se vyjadřuje primátor Mirek Žbánek k nepořádku kolem odpadkových košů u hlavního vlakového...