Přeložit náš web

So, 18. 5. 2024.

Svátek má Nataša.

16.7 C
Olomouc
17.3 C
Prostějov
20 C
Přerov
15.3 C
Šumperk
14 C
Jeseník
Sobota, 18. května 2024.

Svátek má Nataša.  Dobré odpoledne.

Konopí využíváme výrazně méně než naši předci

Konopí lidé od pradávna považovali za důležitou a užitečnou plodinu s širokým využitím v průmyslu, zemědělství či obchodu. Například v alžbětinské éře dokonce existovaly v Anglii zákony, které stanovovaly povinné pěstování konopí na určených plochách půdy. Dnes však potenciál této plodiny z velké části využít neumíme, mimo jiné i kvůli regulacím. I to například zaznělo v olomoucké Pevnosti poznání na letošní besedě O konopí bez předsudků, kterou moderoval vedoucí výzkumné skupiny Fytochemie v CATRIN UP Petr Tarkowski.

„Marníme velký potenciál konopí jen proto, že se neumíme dohodnout,“ řekl v narážce na některá omezení při pěstování i zpracování konopí František Švejda z Českého konopného klastru CzecHemp.

Kromě toho ale pěstitelé narážejí například také na nedostatek zařízení pro zpracování některých součástí plodiny. „Zájem o pěstování konopí setého by v tuzemsku byl, ale chybí zde například tírny, tedy zařízení k oddělení vláken konopí od pazdeří. Tato investice je velmi vysoká a pěstitelé a zpracovatelé konopí velmi zvažují, zda se jim to vyplatí,“ upozornila Zlatuše Krejčová z firmy Hemp Production CZ. Jak vysvětlila, získání vláken je zásadní pro využití konopí v různých odvětvích průmyslu. Konopí může být skvělým pomocníkem v automobilovém průmyslu, stavebnictví, při výrobě papíru, textilu, ale i v potravinářství.

Diskuze se věnovala také problematice CBD produktů a legislativě s tím spojené, perspektivám konopných produktů v humánní a veterinární medicíně a v neposlední řadě také regulaci užívání konopí k rekreačním účelům. Jedním z významných témat byl výzkum konopí pro léčebné účely.

„Léčebné konopí musí všichni vnímat jako doplňkovou léčbu, která se hodí jen pro některé skupiny pacientů,“ zdůraznil Jan Vacek z Lékařské fakulty UP, jenž se výzkumu kanabinoidů a extraktů z konopí věnuje. Připomněl, že existuje jen velmi málo klinických studií, které léčebné účinky u konkrétních chorob prokazují, olomoučtí experti ale již na některých pracují, například pro využití v urologii, gynekologii či zubním lékařství.

O zájmu veřejnosti o problematiku svědčí nejen velká návštěvnost akce, ale i řada dotazů z publika. „Jsem rád, že se z debat stala již tradice, letos se uskutečnil čtvrtý ročník. Lidé z tohoto oboru do Olomouce rádi jezdí a těším se, že zase za rok zde budeme moci uvítat zajímavé hosty,“ uzavřel setkání Tarkowski.

Read More

Vychází květnové číslo krajského měsíčníku

Jeho hlavním tématem je doprava. Co vše kraj v rámci dopravy zajišťuje a řeší? Read More

Změna v obsluze zastávek Náměstí Hrdinů – od 20.5. do 20.8. 2024

V termínu od pondělí 20. 5. 2024 do úterý 20. 8. 2024 včetně bude prováděna oprava komunikace na tř. Svobody, a to...

Neuteklo vám?

Téma týdne – 20/2024

Taneční a pěvecká vystoupení dětských skupin, stánky s nabídkou sociálních služeb i volnočasových aktivit ve městě, soutěže pro děti a další doprovodné aktivity. Takový byl program akce „Den pro...

Týden rané péče v Olomouci

Až do 19. května probíhá v celé České republice týden rané péče. Bohatý program sestavila i...

Tuzemští včelaři hlásí výrazně nižší úhyny včelstev

Letošní zimu přežilo víc včelstev než v předchozích letech. Vyplývá to z průzkumu COLOSS, který sleduje...

Téma týdne – 20/2024

Taneční a pěvecká vystoupení dětských skupin, stánky s nabídkou sociálních služeb i volnočasových aktivit ve městě,...

Otevřená radnice 20/2024

V otevřené radnici se tentokrát dozvíte, zda bude opraven povrch ulice I. P. Pavlova, který je...