Přeložit náš web

Pá, 10. 5. 2024.

Svátek má Blažena.

6.1 C
Olomouc
7.5 C
Prostějov
9.4 C
Přerov
7.1 C
Šumperk
6.5 C
Jeseník
Pátek, 10. května 2024.

Svátek má Blažena.  Dobré ráno.

Na filozofické fakultě se diskutovalo o dalších krocích protestu

Můžeme semestr neučit a jen psát granty? I takováto otázka zazněla během setkání akademické obce Filozofické fakulty UP, které bylo stěžejní součástí olomouckého programu jednodenní výstražné stávky upozorňující na nedostatečné financování vysokých škol a zejména pak výuky humanitních a společenských věd. Několik desítek olomouckých akademiků se také zúčastnilo protestu v Praze.

V zaplněné aule filozofické fakulty se debatovalo o návazných aktivitách, kterými chtějí zástupci humanitních a společenských oborů pod hlavičkou iniciativy Hodina pravdy stupňovat tlak na ministerstvo školství a vládu, ale také na vedení Univerzity Palackého.

„Je třeba přemýšlet nad dalšími kroky. Potřebujeme postupovat směrem k dalším fakultám, abychom všichni mluvili podobnou řečí o nedostatku financování. Potřebujeme také více mobilizovat studenty. Cílem setkání tedy bylo vydefinovat nějaké nápady, které předložíme k hlasování akademické obci, neboť je důležité, abychom dělali věci, které mají obecnou podporu a netříštili naši snahu. Jedině tehdy může být snaha úspěšná,“ řekl František Kratochvíl, vedoucí katedry asijských studií a předseda odborů na FF UP.

V diskuzi vystoupili i další akademici a také zástupci studentů. Mluvilo se mimo jiné o oslovování absolventů humanitních a společenských oborů k podpoře iniciativy, o nezahájení dalšího semestru, o nekonání státnic a nevydávání diplomů nebo o přesčasech spojených s administrativní zátěží. Po skončení setkání se jeho účastníci společně vyfotili na nádvoří rektorátu.

Požadavky stávkujících vedení Univerzity Palackého chápe a pochopení vyjádřily i ostatní fakulty a součásti univerzity, byť se ke stávce hromadně nepřipojily.

„Výši mezd můžeme sami uvnitř univerzity ovlivnit jen do určité míry. Stále pracujeme s jedním balíkem peněz, a přestože hledáme úspory, je čím dál těžší udržet kvalitní zaměstnance nebo přilákat nové,“ uvedl rektor UP Martin Procházka.

Ve složité situaci se podle něj nachází celé vysoké školství v Česku. „Je třeba přistoupit k systémovému řešení a rektoři mají snahu ministerstvu školství pomoci při jeho hledání. Na jedné straně si uvědomujeme, že rozpočtová situace státu je komplikovaná, na straně druhé by ale zajištění kvalitního vzdělání a výzkumu mělo patřit mezi národní priority,“ dodal rektor.

Hlavní akcí protestu iniciativy Hodina pravdy za zlepšení financování vysokých škol a především jejich humanitně a sociálněvědně zaměřených pracovišť byla demonstrace v Praze nazvaná Vysoké školy na křižovatce. Z Olomouce se jí zúčastnilo několik desítek akademiků včetně děkana FF UP Jana Stejskala.

Read More

Sportovní den univerzity předpověď počasí nezkazila

Aktivně, sportováním, turistikou či hrou v šach strávily stovky zaměstnanců a zaměstnankyň i studujících úterý 7. května, na které připadl letošní Sportovní...

100 let od založení Sokola ve Šternberku si připomeneme 18. května!   

Oslavíme 100. výročí založení Sokola ve Šternberku. Součástí oslav je slavnostní shromáždění ve dvoraně kulturního domu na Masarykově ulici 20, na...

Neuteklo vám?

00:05:03

Téma týdne 18/2024

Město Olomouc se připojilo k oslavám 20. výročí vstupu České republiky do Evropské unie. Bohatý program začal 1. května koncertem Moravské filharmonie. Symbolickou modrou unijní barvou je už také...

Práce na D1 u Přerova pokračují

Práce na dálnici D1 u Přerova pokračují. Nejdelší stavěná estakáda, která je dlouhá jeden kilometr, má...

130 dárců IZS zaplnilo transfúzní stanici Fakultní nemocnice Olomouc

Transfúzní oddělení ve Fakultní nemocnici Olomouc mělo napilno. Více než 130 policistů, hasičů, vojáků, vojenských policistů,...

Otevřená radnice 19/2024

V Otevřené radnici tentokrát primátor Mirek Žbánek odpovídá na dotaz, v jaké fázi je příprava budování...

Kraj zblízka 19/2024

Dobrá věc se podařila. Výtěžek dobročinné akce nazvané „Punč s hejtmanem“, která se konala na vánočních...