Přeložit náš web

Ne, 5. 5. 2024.

Svátek má Klaudie.

15.4 C
Olomouc
16.9 C
Prostějov
18.6 C
Přerov
14.7 C
Šumperk
14.3 C
Jeseník
Neděle, 5. května 2024.

Svátek má Klaudie.  Dobrý večer.

Pedagogická fakulta nabídla obrázkové karty do angličtiny

Učitelé základních škol mohou při výuce anglického jazyka využít nový didaktický materiál Pedagogické fakulty UP. Slovní zásobu lze teď procvičovat i pomocí obrázkových karet s ilustracemi výtvarnice Báry Valecké. 

V rámci konceptu Učitel21 přišla olomoucká pedagogická fakulta s dalším nápadem, který rozšiřuje nabídku digitálních vzdělávacích zdrojů pro žáky základních škol. Ve spolupráci s ilustrátorkou Bárou Valeckou fakulta připravila originální didaktický prostředek s názvem Vaše první anglická slova. Soubor ilustrovaných karet má pomoci se slovní zásobou ve výuce anglického jazyka.

„Karty lze volně stáhnout jak ve verzi barevné, tak černobílé, která je upravená k běžnému tisku a může posloužit i jako omalovánka. Přestože slovíčka odpovídají znalostem žáků čtvrté třídy a výše, učitelé si navrženou slovní zásobu mohou libovolně upravit i pro mladší žáky. Karty nabízíme ke stažení totiž i jako samostatné stránky, a rozsah slovní zásoby si tak může vyučující stanovit podle dovednosti svých žáků,“ uvedla Petra Šobáňová, proděkanka pedagogické fakulty.

Karty jsou pojaty jako ilustrace s tématy jako rodina, les, ulice, hřiště, školní třída či koupelna. S jejich pomocí se žáci učí anglická slova tím, že si obrázky prohlížejí, že si jejich motivy navzájem ukazují a nové výrazy společně vyslovují. Mohou anglická slova spojovat s obrázkem, mohou pojmenovávat barvy, vytvářet jednoduché věty, ti pokročilejší mohou vytvořit díky inspiraci obrázkem i souvislý příběh. Obrázky lze i vymalovat jako omalovánku a slova si tak v paměti fixovat i během grafických činností.

Didaktický materiál Vaše první anglická slova navazuje svým pojetím i vizuální podobou na materiál Vaše naše první česká slova, který autorský tým připravil pro adaptaci dětí z Ukrajiny nebo obecně pro děti cizinců a menšin.

„O variantu v angličtině a němčině si řekli sami naši čtenáři, učitelé, jimž se naše původní verze pro ukrajinské děti velmi líbila. Věřím, že nyní po variantě anglické brzy nabídneme i požadovanou německou,“ dodala proděkanka pedagogické fakulty. Na portále U21 karty doplnily knihovničku digitálních vzdělávacích zdrojů.

Portál Učitel21 nabízí Vaše první aglická slova volně ke stažení zde.

[odkaz na zdroj]

Michal Horák: Ještě v patnácti jsem hrál víceméně podle ucha

Autor hitů, v nichž sází na autentický humor a životní situace. Zpěvák s titulem Objev roku v anketě Zlatý slavík 2021, který o rok...

Šest desítek příspěvků o reflexi krajiny v latinskoamerické kultuře. Začalo jubilejní CIELO

Desátý ročník Mezinárodního kolokvia latinskoamerických studií v Olomouci (Coloquio Internacional de Estudios Latinoamericanos en Olomouc, CIELO) s názvem Krajina, archiv, obraz se...

Neuteklo vám?

00:07:13

Kraj zblízka 18/2024

Olomoucký kraj udělil Ceny za přínos v oblasti kultury za rok 2023. Za výjimečné počiny co se týká literatury, výtvarného umění, divadla, ale také třeba lidových tradic. Udělena byla...
00:01:59

V Droždíně si zacvičíte na workoutovém hřišti

V Droždíně si můžete zasportovat pod širým nebem na novém workoutovém hřišti, které je k dispozici...
00:00:34

Turista se poranil v horách. Záchranáři se k němu museli dostat pěšky

Muž se na výšlapu v Jeseníkách poranil. Zasahovat musela letecká záchranná služba. Turista si poranil nohu...
00:05:03

Téma týdne 18/2024

Město Olomouc se připojilo k oslavám 20. výročí vstupu České republiky do Evropské unie. Bohatý program...
00:07:05

Otevřená radnice 18/2024

V Otevřené radnici se vyjadřuje primátor Mirek Žbánek k nepořádku kolem odpadkových košů u hlavního vlakového...