Přeložit náš web

Pá, 3. 5. 2024.

Svátek má Alexej.

11.7 C
Olomouc
12.7 C
Prostějov
14.5 C
Přerov
12.7 C
Šumperk
12.9 C
Jeseník
Pátek, 3. května 2024.

Svátek má Alexej.  Dobré ráno.

Nový biostimulant zvyšuje výnosy zemědělských plodin a snižuje zátěž životního prostředí

Vysoce účinný stimulátor růstu rostlin vyvinuli vědci z Laboratoře růstových regulátorů, společného pracoviště Ústavu experimentální botaniky Akademie věd ČR a Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Biostimulant dokáže zvýšit výnosy zemědělských plodin a jejich schopnost přijímat z půdy živiny dodané pomocí hnojiv, což sníží zátěž životního prostředí. V licenci s britským partnerem se nový přípravek obsahující patentovanou českou látku nazvanou MTU už prodává zemědělcům ve Velké Británii. Příští rok si jej budou moci koupit farmáři i v dalších evropských zemích včetně České republiky.

Stimulátor růstu rostlin MTU, což je zkratka jeho chemického názvu, výrazně zvyšuje odolnost i výnosy zemědělských plodin a zároveň má příznivý dopad na životní prostředí. Rostliny ošetřené MTU mají totiž zvýšenou schopnost využít dusíkatá hnojiva, což je další z důvodů, proč rychleji rostou a více plodí. Do svých orgánů rostliny dokážou vstřebat více živin z aplikovaných hnojiv a omezují tak jejich vyplavování z pole do okolního ekosystému.

„Podle našich výzkumů zvyšuje nová látka příjem dusíkatých živin až o čtvrtinu, což znamená, že jich bude zřejmě možné aplikovat na pole méně. Například v polním pokusu v Maďarsku s kukuřicí bylo použito o 15 procent dusíku méně, a to bez ztráty výnosu. To je důležité jak pro naplňování cílů Green Deal, tak vzhledem k současnému raketovému růstu cen hnojiv. Prozatím se jedná o jednoroční polní pokusy, které bude nezbytné dále potvrdit,“ uvádí Jaroslav Nisler z vědeckého týmu, jenž sloučeninu před deseti lety vytvořil.

Přípravek MTU zabraňuje rozpadu chlorofylu, takže zvyšuje jeho obsah v listech. „Ošetřené plodiny pak mohou lépe vstřebávat oxid uhličitý v průběhu fotosyntézy, a vytvořit tak více energeticky bohatých látek (cukrů), které se využívají k rychlejšímu růstu kořene i stonků. Rostliny jsou pak schopné lépe čerpat vodu a živiny v ní rozpuštěné,“ říká Miroslav Strnad z Laboratoře růstových regulátorů.

Díky těmto vlastnostem přípravek MTU u rostlin zmírňuje dopady sucha, horka i dalších nepříznivých podmínek. „A to je zvlášť užitečné v současnosti, kdy se pěstitelé kvůli globální změně klimatu častěji potýkají s následky extrémních projevů počasí,“ dodává Jaroslav Nisler. Přípravek ale stimuluje rostliny i v běžných polních podmínkách a významně zvyšuje jejich výnos. „Například v polních experimentech s pšenicí v ČR v letech 2015–2017 MTU zvýšil průměrný výnos zrna o 7 procent,“ podotýká Jaroslav Nisler. Přípravku je přitom potřeba použít jen velmi malé množství. Na jeden hektar stačí půl gramu MTU ve 200litrovém postřiku roztoku s vodou.

Výhradním vlastníkem patentů na nový biostimulant je Ústav experimentální botaniky AV ČR, který letos v únoru podepsal licenční smlouvu s britskou společností Intracrop. Přípravek se nyní vyrábí v Německu, prodává ve Velké Británii a od roku 2023 bude na trhu i v České republice, Polsku a Maďarsku. V plánu je rozšíření budoucího prodeje do všech zemí EU, Ukrajiny, Turecka, Kanady a USA.

Britský držitel licence Intracrop nyní látku MTU prodává v přípravku Status, v němž firma pro zesílení účinku zkombinovala MTU s přírodním biostimulantem, kyselinou pidolovou. „Status doporučujeme aplikovat na jaře, z naší zkušenosti zvyšuje výnos pšenice, kukuřice, řepky olejky a slunečnice o 5 až 15 %. Zpětná vazba od pěstitelů ve Spojeném království, kteří jej využili právě v letošním suchém jaru, byla výjimečně pozitivní,“ říká Mark Palmer, ředitel firmy Intracrop. „Jsme opravdu nadšení, vnímáme tento biostimulant s takto účinnou jedinou látkou jako svatý grál budoucnosti,“ dodává Palmer.

Za potenciální ekologický přínos v oblasti redukce používání hnojiv získal nový biostimulátor MTU v únoru 2022 ocenění v americké soutěži Next Gen Fertilizer Innovations Challenge, která se zaměřuje na inovace v oboru hnojení. Hlavními pořadateli soutěže jsou dvě vládní instituce USA: agentura pro ochranu životního prostředí EPA a Ministerstvo zemědělství (USDA).

[odkaz na zdroj]

Od Přerovského povstání uplynulo 79 let. Na oběti se dnes vzpomínalo v Lazcích i v ulicích města

Na povstalce, kteří padli na konci války v přerovských ulicích, ale také na ty, kteří byli po potlačeném povstání odvezeni do...

Pětasedmdesátníci se setkají v Mětském domě. Účast musejí potvrdit do pondělí 6. května

Městský dům bude ve středu 15. května hostit přerovské pětasedmdesátníky. Oslavenci, kteří obdrželi pozvánku, by neměli zapomenout potvrdit svou účast nejpozději...

Neuteklo vám?

00:07:05

Otevřená radnice 18/2024

V Otevřené radnici se vyjadřuje primátor Mirek Žbánek k nepořádku kolem odpadkových košů u hlavního vlakového nádraží. A také odpovídá na dotaz, zda i v letošním roce bude na...
00:00:25

Šumperský zpravodaj získal ocenění v soutěži Radniční oko

Porota ocenila grafické zpracování i vyvážený redakční obsah. Šumperský zpravodaj uspěl v soutěži Radniční oko, kterou...
00:00:26

Nemocnice Šumperk zakoupila porodnický gauč, je jediný v kraji

Umožní maminkám rodit pohodlně v jakékoliv poloze a maximálně tak podporuje přirozené porody. Speciální variabilní gauč...
00:07:05

Otevřená radnice 18/2024

V Otevřené radnici se vyjadřuje primátor Mirek Žbánek k nepořádku kolem odpadkových košů u hlavního vlakového...
00:06:42

Šumperk – Živá brána Jeseníků – duben 2024

V šumperském divadle byla slavnostně předána Cena města Šumperka a čestná uznání za rok 2023. Hlavní...